178942
178942
178942
178942
178942

Mladić prodao bubreg za novi iPad

  • , 03.06.2011., 12:47
  • Autor:
  • komentara

Kako nije imao novca, 17-godišnjak prodao je bubreg na crnom tržištu te kupio Appleov gadget i laptop

 
 
 
 
iPad 2 (Foto: Reuters)

Zar je Appleov gadget zaista vrijedan prodaje bubrega?

Koliko su daleko ljudi spremni otići da bi si kupili komad hardvera pokazao je slučaj Zhenga, mladića iz Kine koji je pod svaku cijenu odlučio nabaviti novi modeli iPada, no kako nije imao novca odlučio se prodati bubreg. Na tu je ideju došao kada je surfajući internetom naišao na oglase za transplantaciju bubrega za što je ponuđena cijena od oko dvije tisuće dolara.

Bez problema se dogovorio s agentima čije je brojeve telefona pronašao na internetu, otišao je u Chenzhou, grad na sjeveru Kine gdje mu je u bolnici izvađen bubreg i nakon tri dana vratio se kući. S obzirom da nije imao novca, a doma se vratio s novi prijenosnikom i Appleovim uređajem, šokiranoj je majci priznao što je učinio. Ona je odmah kontaktirala policiju iz Chenzhoua te je pokušala doći u kontakt s agentima s kojima je Zheng dogovarao transplantaciju, no njihovi su mobiteli bili isključeni.

Policija je ispitala i djelatnike bolnice u kojoj je obavljena transplantacija, no oni nisu bili upoznati s ovom pričom. Inače, navedena bolnica niti nema dozvolu za presađivanje organa, ali djelatnici su priznali da jedan njen odjel surađuje s 'privatnim biznismenom'. Prema pisanju Global Timesa, Zhengovo se stanje pogoršalo te je brzo požalio svoju odluku, a ovo je samo jedan od primjera kako djeluje crno tržište transplantacija organa u Kini u kojem sudjeluju korumpirani vladini dužnosnici, posrednici i doktori.

Prema službenim statistikama, transplantacija je potrebna za više od milijun Kineza godišnje, no obavi se samo oko deset tisuća presađivanja organa, dok se većina obavi na crnom tržištu, a jedna je japanska televizija čak napravila i prilog o 'transplantacijskim turistima' koji plaćaju velik novac da bi im u Kini presadili organe.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se