Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prikazan i prvi Windows 8 tablet

Microsoft predstavio nove opcije Windowsa 8

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Microsoft je na Build konferenciji predstavio nove opcije njihova nadolazećeg operativnog sustava

Microsoft je jučer na svojoj Build konferenciji predstavio Developer Preview verziju Windowsa 8 te je prikazan i prvi tablet koji radi na ovoj verziji operativnog sustava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka konkurenciji Šef Windowsa napravio skateboard od tableta i provozao se njime Slika nije dostupna Dijagonala ekrana 20 inča Je li ovo najveći tablet na svijetu?

Steven Sinofsky, predsjednik Windows divizije predstavio je nove opcije Windows 8 OS-a, a kao što se i ranije najavljivalo, Osmica je sada memorijski manje zahtjevna za računala u odnosu na aktualnu verziju Windowsa pa će moći normalno raditi i na netbooku iz 2008. godine koji je opremljen starim Atom procesorom, a i njeno pokretanje bit će puno brže u odnosu na aktualnu verziju.

Ponovno je prikazano novo sučelje koje će krasiti Windows 8 i koje smo već vidjeli prilikom prvog predstavljanja u lipnju i koje je organizirano u tzv. pločice, od kojih svaka pločica predstavlja neku aplikaciju.

Pored korištenja sučelja prilagođenog ekranima osjetljivim na dodir, i dalje će se moći koristiti klasično sučelje na koje smo godinama navikli u Windowsima, a ono će se moći aktivirati pritiskom na jednu tipku, odnosno samo jednim dodirom prsta.

Microsoft je puno pažnje posvetio upravljanju aplikacijama i navigaciji na ekranima osjetljivim na dodir pa se tako prelaskom prsta preko lijevog ruba ekrana prikazuju otvorene aplikacije, dok se prelaskom prsta preko desnog ruba ekrana otvara mali prozor s opcijama poput postavki samog uređaja, tražilice i drugo.

Dodirom prsta s donje ili gornje strane ekrana ili samih aplikacija, otvaraju se posebni meniji koji su specifični za svaku aplikaciju – npr. u Internet Exploreru 10 prelaskom prsta preko gornjeg dijela ekrana prikazuju se otvoreni tabovi te opcije za upravljanje Explorerom – učitavanje nove stranice, osvježavanje trenutne stranice i slično. Prikazana je i mogućnost istovremenog korištenja dvije aplikacije na ekranu te korisnici sami mogu odlučiti koliki će dio ekrana zauzimati koja aplikacija.

Microsoft je zanimljivu novost uveo i pri postavljanju lozinki za Windows 8 pa je tako moguće, pored klasične tekstualne lozinke, koristiti i 'slikovnu' lozinku. Naime, možemo odabrati neku sliku koja će pojaviti prilikom pokretanja računala te lozinku odrediti povlačenjem prstiju po toj slici.

U Control panelu, među inim, osim opcije za resetiranje računala i vraćanja na početne postavke, nalazi se i nova opcija 'Refresh your PC' (nešto slično sadašnjem System Restoreu) za oporavljanje Windowsa, a prilikom oporavljanja sustava neće se dirati postavke samog sustava niti aplikacije i datoteke na računalu.

Nova verzija Windowsa imat će i svoju online trgovinu aplikacijama te će imati podršku za NFC (near field communication), tehnologiju za bežično povezivanje na malim udaljenostima koju ćemo u budućnosti koristiti za plaćanje putem mobilnih uređaja.

Najvažniju informaciju ipak nismo saznali, a to je vrijeme kada bi se ova verzija operativnog sustava trebala pojaviti na tržištu, tj. kad možemo očekivati prve tablete i računala koji će raditi na Windowsima 8. Do izlaska konačne verzije, Microsoft će još predstaviti javnu beta verziju, Release candidate (RC) pa Release to manufacturing (RTM) verziju i tek će se nakon toga pojaviti konačna verzija Windowsa 8 – tržišni analitičari predviđaju da će to biti negdje krajem sljedeće godine.

Developer Preview verzija Windowsa 8 već je dostupna za download te je možete skinuti ovdje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene