Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dovoljna je samo majčinska ljubav

Male čimpanze pametnije od beba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kasnije u životu, mi smo ti koji imamo prednost. No u prvih 9 mjeseci nakon rođenja, male čimpazne pametnije su od beba, tvrde znanstvenici.

Napuštene bebe čimpanze, koje su dobile poseban 'majčinski tretman' od ljudi, pokazale su se boljim u kognitivnim sposobnostima naspram prosječne ljudske bebe. Čimpanze su naime, najbliži čovjekov rođak iz životinjskog svijeta. Obje vrste dijele 94 posto DNK.

Pročitajte i ovo Tijela beba u bolnici u Gazi Jezivi prizori VIDEO Pakao u bolnici: Otkrivene mrtve bebe na intenzivnoj, tijela se raspadaju... Promicanje dojenja u Hrvatskoj Za dječje zdravlje Pobijedili smo negativan trend! "Vidjeli smo da to ne donosi dobrobiti za njihovo zdravlje"

Profesorica Kim Bard, sa sveučilišta u Portsmouthu, podvrgnula je 46 beba čimpanze istim testovima kognitivnih sposobnosti koje su prošle i bebe, te je mjerila njihove reakcije na emocionalne stimulanse poput zvuka i različitih predmeta. Otkrila je da su male čimpanze kojima su radnici zoološkog vrta pružili brigu i ljubav, nadomjestivši tako biološke roditelje, pokazale naprednije rezultate na testovima nego njihovi ljudski vršnjaci kojima su isti tretman pružili roditelji. No bebe su se pokazale sposobnijima nakon 9 mjeseci.

Bard je nadodala kako to dokazuje da mlade čimpanze, poput ljudi, trebaju emocionalnu podršku kako bi postale normalni odrasli pojedinci. Smatra da se istraživanje može primijeniti i na djecu koja su u mladosti bila zanemarivana od strane roditelja. 'Rana iskustva, posebice majčinske ljubavi imaju izniman utjecaj na emocionalne i kognitivne sposobnosti, kako kod čimpanza tako i kod ljudi', zaključila je profesorica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene