Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spas od klimatskih promjena

Maldivi se spremaju na selidbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republika Maldivi odlučila je osnovati fond za moguću selidbu zemlje na novu lokaciju u slučaju ugroze zbog klimatskih promjena i rasta razine mora.

U svrhu štednje za kupnju nove zemlje izdvojit će se dio zarade od turizma na otočju, izjavio je novoizabrani predsjednik Maldiva Mohamed Hasheed britanskom listu The Guardian.

Pročitajte i ovo Prizori iz Petrinje - 2 Tri godine nakon potresa Očajni ljudi još uvijek čekaju povratak u svoj dom: "To je naša hrvatska sprdačina, ne treba njima nitko ništa poručiti ako ne znaju svoj posao" Slika nije dostupna Tisuće kilometara u potrazi za srećom Iz Perua u Lijepu našu: Svi je pitaju je li u Hrvatskoj našla ljubav života - no istina je potpuno drugačija

Malo otočje na Ekvatoru nestat će u moru ako usljed klimatskih promjena razina mora bude rasla. 

'Ne možemo zaustaviti klimatske promjene, dakle moramo kupiti zemlju drugdje', izjavio je Haheed, najavljujući tako svojevrsne mjere osiguranje u slučaju da se ostvare najgora predviđanja.

Kao moguće alternativno mjesto za Maldive Hasheed je spomenuo područja u Sri Lanki ili Indiji, jer su u tim zemljama klima i kultura slične kao na Maldivima. Nije isključio ni mogućnost selidbe u Australiju, zbog rijetke naseljenosti.

'Ne želimo napustiti Maldive, ali ne želimo ni postati klimatske izbjeglice koje godinama žive pod šatorima', pojasnio je maldivski predsjednik.

Prema predviđanjima Ujedinjenih Naroda, razina mora mogla bi do 2100. narasti do 60 centimetara. U tom slučaju, većina od ukupno 200 naseljenih maldivskih koraljnih otoka našla bi se pod vodom.

Maldivi se sastoje od ukupno 1.190 otoka, na kojima živi oko 385.000 stanovnika.

Turizam i ribolov glavne su gospodarske grane, a Maldivi su pretrpjeli značajnu štetu u tsunamiju 2004.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene