Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Madagaskar, rizinica svjetske biološke raznolikosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Madagaskar, koji se smatra riznicom svjetske biološke raznolikosti, predmet je ambiciozne međunarodne studije koja je u četvrtak objavljena u Sjedinjenim Državama a trebala bi domaćoj vladi pomoći da čim bolje očuva tu prirodnu baštinu bez premca.

Taj otok u Indijskom oceanu ispred istočne Afrike posjeduje 2 posto biološkog bogatstva planeta i dobar broj endema, tvrde autori radova objavljenih u američkom časopisu Science.

Pročitajte i ovo Krave To nije to Kako pomicanje sata utječe na krave? "Svaka je dala manje mlijeka od uobičajenog" Vuk - 2 Udruge upozoravaju Uhićen splitski psihijatar zbog mučenja 67 pasa i dva vuka: "Kakvi su to ljudi? To su neljudi!"

Ekipa s 22 znanstvenika s više sveučilišta iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Švedske razradila je obiman program za očuvanje više od 2.300 životinjskih i biljnih vrsta na tom otoku površine 589.269 četvornih kilometara, što je nešto više od površine Francuske.

Vlada Madagaskara će se oslanjati na rezultate studije i njezine preporuke kako bi površinu današnje zaštićene zone povećala s 20.234 na 60.700 četvornih kilometara.

"Očuvati bilošku raznolikost uz ovakvo uništavanje prirodnih staništa i klimatske promjene jedan je od najvećih izazova za ekologe 21. stoljeća", ocijenila je Claire Kremen, biologinja s Berkeleyja.

Osamdeset posto životinjskog svijeta koji živi na ovom otoku ne živi nigdje drugdje na planetu, ističu znanstvenici i dodaju da polovica ukupnog broja kameleona u svijetu, kao i čitava populacija lemura, žive samo na Madagaskaru, kao i mnoge druge vrste biljaka, kukaca, ptica, sisavaca i gmazova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene