Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljevoruke žene kraće žive

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova studija pokazala je da ljevoruke žene imaju veći rizik od umiranja, posebno od raka i cerebrovaskularne bolesti, oštećenja arterije u mozgu ili arterije koja dovodi krv u mozak.

Možda je riječ o slučajnosti i svakako dokazi nisu dovoljni da bi se smatrali konačnima, ali brojna su istraživanja povezala ljevorukost s raznim poremećajima i općenito kraćim životom, kažu nizozemski istraživači u svojem izvještaju u časopisu Epidemiology.

Pročitajte i ovo Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

"Čini se da ljevorukih ima manje u starijoj populaciji, iako se o toj tvrdnji dosta raspravlja", napisao je autor studije Made K. Ramadhani sa sveučlišnog medicinskog centra u Utrechtu.

Od 12.178 sredovječnih Nizozemki koje su istraživači pratili gotovo 13 godina, umrle su 252.

Kad se ljevoruke žene usporede s ostalim ženama i kad se uzmu obzir svi faktori koji utječu na njih, ljevoruke imaju 40 posto veće izglede da umru od bilo kojega uzroka, 70 posto veći rizik za smrt od raka, te 30 posto veći rizik za smrt od bolesti krvožilnog sustava.

Ljevoruke imaju i dvaput veći rizik da umru od raka dojke, gotovo pet puta veći rizik za smrt od raka debelog crijeva te više od triput veći rizik da umru od cerebrovaskularnih bolesti.

Većina istraživanja koja se bavi vezom ljevorukosti i mortaliteta
temelji se na hipotezi da je ljevorukost posljedica izljeva krvi u
mozak u prenatalnome razdoblju, što dovodi i do ranije smrti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene