Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladar energije

LHC oborio još jedan svjetski rekord!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
LHC je od ponoći postao vlasnik novog svjetskog rekorda, onog u sudaranju svjetlosnih zraka. Tako sada uz rekord u sudaranju snopova čestica, ima i svjetlosni rekord.

Fizika živi u zadnje vrijeme uzbudljivim životom, a jedino što još fali jest otkrivanje tzv. božje čestice, ili Higgsovog bozona. Ipak, noćas oko ponoći svjetlosne zrake sudarile su se u LHC-u i postavile 'novi svjetski rekord u snazi snopa' , snagom od 4.67 × 1032cm-2s-1, što nadmašuje prijašnji rekord kojeg drži sudarač čestica Tevatron u SAD-u i koji je iznosio 4.024 × 1032cm-2s-1.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godina prepuna događaja OVO su najvažniji događaji u znanosti 2013. godine Slika nije dostupna Korak dalje Fizičari nakon Higgsovog bozona razmišljaju o nečem velikom, JAKO VELIKOM

'Budući da je snaga snopa presudna za uspjeh LHC-a, ovo je veoma velik napredak', komentirao je glavni direktor CERN-a Rolf Heuer, a prenosi se u priopćenju. Naime, veća snaga omogućuje veći broj sudara i tako osigurava više podataka. 'Više podataka znači i veću mogućnost otkrića', dodao je Heuer.

Snaga snopa, ili osvjetljenje je mjerna jedinica za broj sudara protona u sekundi unutar LHC-a. Podsjetimo, remont LHC-a odgođen je na godinu dana kako bi se nastavio lov za Higgsovim bozonom. nadajmo se da će im to i poći za rukom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene