Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt ALICE

LHC će napokon izazvati Veliki prasak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je spremno i LHC, odnosno veliki hadronski sudarač, sprema se kreirati Veliki prasak na minijaturnoj razini.

Za svega nekoliko dana, odnosno kako su najavili u CERN-u, koji vodi projekt LHC-a, trebalo bi se krenuti u stvaranje uvjeta neposredno nakon velikog praska. LHC je dosad sudarao čestice protona, kako bi otkrio neka osnovna znanja o prirodi materije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krivi 'pernati prijatelji' Stroj vrijedan milijarde pokvarila korica kruha! Slika nije dostupna Vremenski putnik 'Božja čestica' iz budućnosti sabotira LHC u sadašnjosti?

>> Tajne svemira: LHC postavio novi rekord

Odsad, LHC će sudarati ione olova i eksperiment će trajati puna četiri tjedna. Za to će biti zadužen projekt nazvan ALICE, koji se nalazi u sklopu LHC-a. ALICE je zapravo jedan od četiri projekta eksperimenata, koje CERN provodi pomoću gigantskog sudarača čestica, piše BBC.

Ioni olova

Cilj sudaranja iona olova, jest istražiti kako je svemir izgledao u trenutku rođenja. Sudaranje protona, s druge strane, bilo je namijenjeno drugom cilju, odnosno potrazi za neuhvatljivim Higgsovim bosonom te potragom za novim fizikalnim zakonima, poput supersimetrije.

'ALICE će samo privremeno sudarati ione', rekao je glasnogovornik CERN-a James Gillies. Dodao je kako bi eksperiment mogao pokazati stanje svemira prije 13,7 milijardi godina, odnosno odmah nakon Velikog praska. Znanstvenici vjeruju kako je u trenutku velikog praska postojalo posebno stanje materije, drugačije od materije koja danas sačinjava svemir.

Peti element

Ono o čemu znanstvenici govore, sami su nazvali kvark-gluon plazmom, ili petim elementarnim stanjem. kako znamo, preostala četiri su čvrsto, tekuće, plinovito i stanje plazme (koja nastaje micanjem elektrona iz atoma). 'To je takvo stanje materije, koje nastaje ako uspješno rastopite nuklearnu materiju, koja sačinjava atome te oslobađajući ono što se nalazi unutra, a to su kvarkovi i gluoni', objasnio je Gillies.

'Iako će malene vatrene kugle prilikom sudara postojati tek iznimno mali djelić sekunde (odnosno trilijunti dio trilijuntog dijela sekunde), temperature će doseći preko 10 trilijuna stupnjeva Celzijusa, što je milijun puta veća temperatura od one u središtu Sunca', istaknuo je David Evans sa sveučilišta u Birminghamu, koji je i sam dio tima znanstvenika na projektu ALICE.

Ističe kako će LHC time vjerojatno postaviti i apsolutni temperaturni rekord, a jezgra atoma pri tim temperaturama postaje 'juha gluona i kvarkova'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene