Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene na PC tržištu

Lenovo i Samsung zainteresirani za preuzimanje HP-ove PC divizije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon preuzimanja IBM-a 2005. godine, Lenovo je sad bacio oko i na Hewlett-Packardovu PC diviziju.

Nakon što su prošlog tjedna iz Hewlett-Packarda objavili da razmišljaju o izdvajanju Personal Systems Groupa, divizije koja uključuje i osobna računala, odmah su počela nagađanja o kompanijama koje bi mogle biti zainteresirane za preuzimanje te odvojene divizije HP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I dalje predvodi PC tržište HP nastavlja s plasiranjem osobnih računala na tržište Slika nije dostupna Napuštaju i razvoj WebOS uređaja Šok iz HP-a: Razmišljaju o povlačenju s tržišta osobnih računala!

Tržišni su analitičari spominjali nekoliko kompanija kojima je interesantan HP-ov PC bizinis, no gotovo svi se slažu da će izbor pasti na Lenovo ili Samsung. U IDC-u kažu da bi preuzimanjem HP-ove PSG divizije jedna od ovih kompanija postala predvodnik na svjetskom tržištu osobnih računala te da obje kompanije 'imaju agresivne planove rasta' koji bi ponovno mogli 'pokrenuti cijelu PC industriju'.

Prema ono što možemo pročitati na mreži, glavni je favorit ipak Lenovo koji već ima iskustva s ovako velikim akvizicijama – podsjetimo, 2005. godine preuzeli su IBM-ovu PC diviziju i nastavili proizvoditi njihova računala.

Prema rezultatima Gartnera o stanju na tržištu osobnih računala u drugom ovogodišnjem kvartalu, Lenovo je držao treće mjesto s udjelom od oko dvanaest posto, a preuzimanjem Hewlett-Packardove PSG divizije zauzeli bi uvjerljivo prvo mjesto i držali skoro trećinu cjelokupnog globalnog tržišta prodaje osobnih računala.

Kao trenutni problem ove kompanije navodi se činjenica da skoro polovicu prihoda (48 posto) ostvaruju od poslovanja u Kini, dok u SAD-u nisu niti među prvih pet proizvođača PC-ja, a taj bi se problem riješio navedenom akvizicijom i budućom prodajom HP-ovih računala.

Slična je stvar i sa Samsungom koji do sada nije bio toliko poznat po svojim računalima, a preuzimanjem HP-ova PC biznisa odjednom bi postao lider na cjelokupnom tržištu.

Neki analitičari čak smatraju da bi Samsung, umjesto divizije koja proizvodi računala, od Hewlett-Packarda mogao preuzeti prava na WebOS operativni sustav, no to je ipak teško za povjerovati s obzirom na veliku popularnost njihovih pametnih telefona koji rade na Androidu, a ne treba zaboraviti činjenicu da ova kompanija ima i vlastiti mobilni operativni sustav – Bada OS.

Među kompanijama čiji bi čelnici mogli razmišljati o preuzimanju HP-ove Personal Systems Groupe tržišni analitičari spominju i Asus i Acer, no u Reutersu napominju da oni ipak nemaju toliko novca.

Inače, procjenjuje se da će kompanija koja želi preuzeti ovu HP-ovu diviziju trebati platiti između deset i dvanaest milijardi dolara, no s obzirom da je riječ o iznimno kompliciranom poslu – u Hewlett-Packardu očekuju da će samo izdvajanje PSG divizije trajati oko 18 mjeseci, veće promjene na tržištu osobnih računala možemo očekivati tek krajem sljedeće, odnosno u 2013. godini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene