Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hakiranje je trajalo čak pet godina

Kinezi odgovorni za najmasovnije hakerske napade u povijesti?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napadi su započeli još 2006. godine, a na udaru su se našle čak 72 vlade, organizacije i kompanije, među kojima i vlade SAD-a, Indije i Južne Koreje te UN.

Sigurnosni stručnjaci otkrili su najmasovnije hakerske napade do danas u kojima su hakeri probili zaštitu čak 72 organizacije, vlade i korporacije diljem svijeta, a iza ovih napada najvjerojatnije stoji Kina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U VERMONTU NOVI NAPAD RUSKIH HAKERA Na udaru američka elektroenergetska tvrtka Slika nije dostupna Komentar hakerskih napada Clinton i dalje traži krivca za izborni poraz: "Putin me ima 'na zubu'"

Zanimljivo je da ovdje nije riječ o događajima i napadima samo iz ove godine, već je otkriveno da je hakiranje započelo još prije čak pet godina, a među napadnutima su i vlade SAD-a, Tajvana, Indije, Kanade, Vijetnama i Južne Koreje te brojne druge svjetske kompanije i organizacije poput UN-a i Olimpijskog odbora.

Iz McAfeeja su obavijestili sve žrtve ovih napada, no nisu htjeli objaviti njihova imena tako da nije poznato tko se sve još našao pod udarom hakera. Hakeri su, među inim, ušli i u računalne sustave UN-a u Ženevi još 2008. godine i dvije su godine pregledavali tajne podatke ove organizacije.

U McAfeeju su za hakerske napade saznali još u ožujku te su detaljnim proučavanjem otkrili da njihovi počeci sežu još u sredinu 2006. godine te su ovu operaciju nazvali ' Operation Shady RAT' – pri čemu se RAT odnosi na 'remote access tool', odnosno softver koji se koristi za pristup računalima putem interneta s udaljene lokacije. U ovoj kompaniji kažu da su napadi nekad trajali samo jedan mjesec, a oni najduži (na Olimpijski odbor i još nepoznatu azijsku državu) trajali su čak 28 mjeseci.

U izvještaju kojeg je napisao McAfeejev Dmitri Alperovitch piše da su čak i sigurnosni stručnjaci iznenađeni s brojem i raznolikošću organizacija koje su hakeri napali. Trenutno još nije poznato što se događa s ovim podacima, ali ako se samo dio njih iskoristi za 'dizajniranje boljih i kompetitivnijih proizvoda ili ako su se ti podaci iskoristili u pregovorima s konkurentskim kompanijama' oni su mogli izazvati veliku ekonomsku štetu.

Alperovitch je rekao da je ovo 'najveći transfer bogatstva u vidu intelektualnog vlasništva u povijesti' te da zbog ovakvih napada kompanije i vladine agencije 'gube ekonomsku prednosti i nacionalne tajne, a da često toga nisu niti svjesni'.

Iako iz McAfeeja nisu htjeli reći koga smatraju odgovornim za napade, sigurnosni istraživač Jim Lewis, koji je upoznat s njihovim detaljima kaže da iza njih najvjerojatnije stoji Kina – iako ne treba isključiti niti Rusiju, no to je ipak manje vjerojatno, jer su neki od ciljeva napada imali informacije od naročitog interesa za tu zemlju. Dodao je da bi ovako nešto mogli napraviti i Britanci i Amerikanci, no ne čini mu se previše logičnim da se međusobno špijuniraju.

Alperovitch je rekao da je ovo samo 'vrh sante leda' te je uvjeren da je svaka 'kompanija s većom količinom intelektualnog vlasništva, važnih informacija i poslovnih tajni' već bila na udaru hakera ili će to uskoro postati, a većina njih nikad neće niti saznati za te napade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene