Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitcon – digitalna valuta

Jesmo li spremni za digitalnu valutu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bitcoinom nećemo zamijeniti dolare, eure i kune, ali bi ga u budućnosti mogli koristiti za neke oblike online plaćanja

 

Mnogi za financijsku krizu koja nas je pogodila krive banke i pohlepne bankare te su se mnogi posljednjih godina zapitali postoji li način da naš novac držimo izvan tih banaka bez kojih danas ne možemo, a na koje smo često toliko ogorčeni. Čini se da rješenje postoji, a nalazi u digitalnoj valuti – Bitcoinu.

Njenim se osnivačem smatra Satoshi Nakamato koji je Bitcoin projekt pokrenuo 2009. sa željom da se stvori jedinstvena valuta koja će biti neovisna od nekakvih središnjih regulatornih tijela, državnih institucija i banaka.

Ovom valutom korisnici mogu kupovati virtualne i stvarne proizvode, a transakcije se odvijaju jednostavnim prebacivanjem novca, odnosno Bitcoina s jednog na drugi račun te se taj novac pohranjuje u digitalni novčanik. Ono što bi moglo privući veliki broj korisnika jest da su Bitcoin računi anonimni te se ne vežu za imena, tako da pri transakcijama prodavač neće vidjeti ime kupca, dok banke neće niti imati pojma da je neka transakcija obavljena.

Naravno, prvo pitanje koje se postavlja uz ovakav način plaćanja jest sigurnost, tj. tko nadzire takve korisničke račune i potrošnju, a nadziru ih upravo sami korisnici. Naime, cijeli se Bitcoin projekt zasniva na kriptografiji i tzv. open transaction registru, a na Ars Tehnici taj proces opisuju tako da 'kada korisnici troše digitalni novac, oni u biti kriptografski potpisuju izjavu da su prebacili novac novom vlasniku kojeg se identificira šifriranim ključem'.

Kada taj novi vlasnik bude trošio svoj digitalni novac, on će također koristiti šifrirani ključ kojim će novac prebaciti na tuđi račun, a sve će se transakcije objaviti na globalnoj Bitcoin mreži. Ta će se baza podataka širiti među korisnicima putem P2P mreža i na taj će se način voditi evidencija o potrošenom novcu pa se ne može se dogoditi da netko potroši više novca nego što ima u svom digitalnom novčaniku.

Sam je novac 'stvoren' putem preciznih protokola kojima se nagrađuju oni koji sudjeluju u poboljšanju i održavanju mreže te 'čuvaju integritet transakcijskih lista', što se obavlja putem Bitcoin aplikacije koja se instalira na računala.

Anonimnost transakcija

Naravno da ovakva valuta neće zamijeniti dolar, euro ili kunu, ali sigurno će postati zanimljiva određenom broju korisnika koji ne žele biti vezani za banke i žele anonimnost pri plaćanju. Time bi se izbjegli problemi kakve je s bankama imao WikiLeaks kojem su Visa, Mastercard i drugi zabranili transfere na njihov račun, a PayPal im je čak zamrznuo i račun.

No, to će također otvoriti prostor i za mnoge ilegalne radnje poput prodaje droge, krivotvorina, piratskog softvera itd. Tako je senator iz New Yorka Charles Shumer već upozorio na opasnost Bitcoina jer je upravo ova valuta korištena na jednoj internetskoj stranici na kojoj se prodavala droga nazvavši ovu digitalnu valutu samo online sredstvom za pranje novca koja se koristi za skrivanje identiteta osoba.

S obzirom na količinu publiciteta koji Bitcoin dobiva u zadnje vrijeme, za pretpostaviti je da će njegova popularnost s vremenom rasti, a vrijeme će pokazati hoće li se ustabiliti kao neka alternativa za online plaćanje ili će s vremenom propasti.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene