Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije im 'svanulo'

Japanska sonda promašila Veneru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanska svemirska sonda, kojoj je cilj bila orbita oko Venere, promašila je svoj cilj.

Idući pokušaj moći će izvesti tek za šest godina, koliko će sondi trebati da napravi put oko sunca. U međuvremenu, Japance je ovaj promašaj unazadio u svemirskoj globalnoj utrci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISPRED KAFIĆA U Vojvodini napadnuti mladi Hrvati: Pretučena tri mladića uz psovke na nacionalnoj osnovi Slika nije dostupna Dva velika događaja Što je Baba Vanga predvidjela za 2018. i mogu li se njena predviđanja ostvariti?

>> VIDEO: Prašina s Hayabuse izvanzemaljskog je porijekla

Sonda Akatsuki, odnosno 'Zora' na japanskom, lansirana je sa Zemlje u svibnju ove godine, kao dio 292 milijuna dolara vrijedne misije ulaska u orbitu Venere i promatranje tog planeta pune dvije godine. No, kako je zlatna sonda promašila svoj cilj, i budućnost čitave misije dovedena je time u pitanje.

Nije dovoljno usporila?

Jedina nada jest pokušati ponovno za šest godina, kad sonda obiđe Sunce. 'Veneri će biti blizu za otprilike šest godina, kad ćemo imati novu priliku', istaknuo je Hitoshi Hoeno, glasnogovornik JAXA-e. S njim se slaže i Masato Nakamura, glavni razvojni inženjer sonde Akatsuki te dodaje kako je drugi pokušaj 'iznimno izvediv', prenosi Telegraph.

Zasad se nagađa kako je sonda promašila Veneru, jer nije dovoljno usporila prilikom ulaska u atmosferu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene