Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Japanska ekipa otkrila najstariju galaksiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa japanskih astronoma objavila je da je otkrila najudaljeniju i dakle najstariju galaksiju koju je čovjek ikada otkrio, jer je njezina svjetlost koju danas primamo odaslana prije 12,7 milijardi godina.

Veliki Prasak se zbio samo 750 milijuna godina ranije, naglašavaju Masanori Iye s Državnog astronomskog opservatorija u Tokiju i njegovi kolege u članku u znanstvenom časopisu Nature.

Pročitajte i ovo Sudar dviju galaksija koji je snimio teleskop Hubble (Foto: NASA) NASA objavila fotografije Impresivan prizor: Snimljen jedan od najblještavijih i najveličanstvenijih događaja u svemiru Slika nije dostupna Supernova trajala mjesecima Najveća supernova ikad primijećena

To otkriće je potvrđeno spektroskopijom, proučavanjem pomaka prema crvenom tog mnoštva zvijezda pomoću teleskopa Subaru koji je postavljen na Havajima, preciziraju oni.

Najudaljenije galaksije se i dalje udaljavaju sve većom brzinom od središta svemira. Što se više udaljavaju, njihova svjetlost je sve više pomaknuta prema crvenom kraju spektra.

U ožujku 2004. francusko-švicarska ekipa je uz pomoć velikog teleskopa VLT s planine Paranal u Čileu objavila da je otkrila galaksiju udaljenu 13,2 milijardi svjetlosnih godina, ali to kasnije nije potvrđeno.

Veliki Prasak zbio se prije oko 13,7 milijardi godina, a nakon nekoliko stotina milijuna godina pojavile su se prve zvijezde, a zatim prve galaksije. Astronomi žele utvrditi točno vrijeme te evolucije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene