Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoću smrznute strvine

Japanci će kloniranjem oživjeti mamute

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski znanstvenici pokušat će postupkom kloniranja od tkiva strvine smrznuta mamuta oživjeti tu davno izumrlu vrstu, piše japanski dnevnik Yomiuri Shimbun.

Znanstvenici sa sveučilišta u Kyotu, koje vodi Akira Iritani, kane raditi s tkivom mamuta koje se čuva u ruskome laboratoriju. Iz stanica mamutova tkiva izolirali bi jezgre i ubacili ih u stanice uzete od živoga slona kojima su uklonjene jezgre.

Pročitajte i ovo Klonirani majmuni (Foto: AFP) Pohvalili se uspjehom Zbog novog pothvata znanstvenika korak smo bliže kloniranju čovjeka Slika nije dostupna Promjena povijesti Pronađen dokaz: Ljudi osvojili Arktik prije 45.000 godina

Tako stvoren zametak nosio bi mamutovu DNA i zatim bio usađen u maternicu slonice u nadi da će na svijet donijeti mamutovo mladunče, piše Yomiuri.

Oslanjaju se na uspješne klonove zamrznutih miševa

Ekipa se u svome planiranju oslanja na rad drugoga japanskog znanstvenika iz Centra Riken za biologiju i razvoj u Yokohami. Znanstvenik Teruhiko Wakayama uspio je stvoriti klonove miševa koji su 16 godina bili mrtvi i zamrznuti. Uspije li stvoriti zametak klona, ekipa će morati izraditi i strategiju za prehranu mamuta, navodi Iritani.

Ako cijeli projekt uspije, znanost bi mogla doznati više o velikim biljožderima koji su s lica Zemlje nestali tisućama godina prije iz razloga koji nisu posve jasni. Iritanijeva ekipa surađuje s ruskim stručnjakom za mamute i s dvojicom američkih stručnjaka za slonove i nada se da će projekt biti gotov za pet do šest godina. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene