Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izvanzemaljski život pronađen u kiši?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srpnju 2001. godine čudna crvenkasta kiša zasula je jug Indije. Lokalno stanovništvo bilo je uvjereno da je to predznak smaka svijeta, dok su stručnjaci tumačili da se radi o običnoj kiši obojanoj prašinom iz arapskih pustinja.

No, znanstvenik dr. Godfrey Louis smatra da se dogodilo nešto daleko neuobičajenije.
 
Navodno nije samo dr. Louis otkrio da je kiša sadržavala biološke stanice, no uoravo on je ustanovio ono najneobičnije u cijeloj stvari, a to je da stanice ne sadržavaju DNA, esenciju života na zemlji.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV MALA ŠKOLA PROGNOZE Ovo je jedna od najveće globalne prijetnje: "Povećavaju stopu rasta bakterija i brzinu razvoja gena otpornih na antibiotike" Puno toga liječimo antibioticima, a ne bismo trebali - 5 ZANIMLJIVI PODACI Gutamo ih kao ludi, plaćamo ih sve skuplje, a najčešće uzalud: Hrvati ne znaju s antibioticima

Stoga je za njega jedini logičan zaključak da se radi o uzorku izvanzemaljskog života!
 
- Vjerojatno se radi o dokazu izvanzemaljskog života. Svjestan sam da se radi o hrabroj pretpostavci, ali podupiru je sva moguća ispitivanja koja smo proveli, kaže Louis.
 
Njegov rad na noge je podigao znanstvenike diljem svijeta koji sada raspravljaju o porijeklu neobičnih stanica.
 
Pretpostavke poput Louiseove obično nailaze na ismijavanje struke, no ovaj puta radi se o ideji koju su još 1960. godine iznijela dva slavna britanska znanstvenika.
 
Sir Fred Hoyle i professor Chandra Wickramasinghe prvi su oblikovali zamisao "Panspermije", ideje prema kojoj je život na naš planet stigao iz svemira, s nekog drugog, izvanzemaljskog svijeta.
 
Oni su iznijeli teoriju prema kojoj je život na zemlju stigao na kometima koji su svoje putovanje svemirskim prostranstvima završili udarom u Zemlju. A sa sobom su nosili organske spojeve iz kojih se razvio život.

U posljednjih desetak godina ta je teorija ponovno vrlo aktualna i uzima se u obzir ozbiljnije nego ikad.
 
Rezultat toga je, između ostalog, neobično povećanje zanimanja NASA-e za potragu za izvanzemaljskim životom.

Tako trenutačno u jednom jezeru u Teksasu traje testiranje robotske podmornice, koja bi trebala biti odaslana na misiju istraživanja oceana na Jupiterovim prirodnim satelitima.
 
Mogući pronalazak bilo kakve vrste života drugdje u Sunčevu sustavu bio bi ključni argument u prilog teoriji "Panspermije".
 
Drugi dio NASA-inog tima usmjeren je na istraživanje bakterija pronađenih na Zemlji, koje preživljavaju u ekstremnim uvjetima.
 
Činjenica da takve bakterije preživljavaju na Zemlji upućuje na zaključak da slični mokroorganizmi mogu preživjeti i u još nepovoljnijim uvjetima koji vladaju u svemiru, npr. na meteorima, kometama i asteroidima.
 
- Bakterije očito na neki način moraju moći preživjeti nezamislivu hladnoću svemira, vakuum, ultravioletsko zračenje, rendgenske zrake. To zvuči previše, ali bakterije to kogu i čine, one su pravi svemirski putnici, tvrdi Wickramasinghe.

Wicramasinghe je prošlog ljeta otputovao još jednom i indijum kako bi se pozabavio ovim fenomenom. Tamo je zajedno s Louisom posjetio ljude koji su svjedočili pojavi.
 
Tada se upoznao i s Louisovim radom koji pokazuje da je crvena kiša sadržavala spojeve koji omugućuju da mikroorganizmi prežive ekstremne temperature.

Bakterije mogu preživjeti putovanja svemirom, zaključila su oba znanstvenika, a Wickramasinghe je zaključio da je crvena kiša bila ništa manje nego oblik izvanzemaljskog života.

- Život dolazi iz svemira, posljednja crvena kiša novi je dokaz tome, radi se o pravoj invaziji mikroba iz svemira, kaže on.
  
Ipak, mnogi znanstvenici još uvijek su sumnjičavi.

No, ako su Louis i Wickramasinghe u pravu, bit će to ključan dokaz u korist teorije "Panspermije", teorije prema kojoj život dolazi na kometima.

A to bi značilo da su sva zemaljska bića pa tako i mi ljudi, izvanzemaljskog porijekla.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene