Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Terra incognita

'Izvanzemaljske nemani' iz morskih dubina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici tvrde kako malena bića iz morskih dubina, koja podsjećaju na sićušna izvanzemaljska 'čudovišta', mijenjaju predodžbe znanstvene zajednice o životu u na dnu najdubljih oceana svijeta.

Ljuskasti crvi, ili Polychaete, evoluirali su na taj način da mogu izdržati strahovit pritisak na morskim dubinama većim od 1.000 metara, gdje zrake sunca nikad ne dopiru.

>> Snimljena riba koja živi na dubini većoj od 7 000 metara

Radi se o bićima koja mjere tek dva ili tri centimetra i koja tvore ekosistem znanosti nepoznat do svega prije otprilike 40 godina, prenosi orange.co.uk. No, od 70-ih godina prošlog stoljeća, tehnološki razvoj omogućio je istraživanje sve većih morskih dubina.

Umjesto pustoši na morskom dnu, znanstvenici su počeli otad otkrivati čitave zajednice bića, koja žive pored hidrotermalnih izvora na dnu oceana. Ti izvori puštaju u more superzagrijanu vodu i koktel kemikalija, koje omogućuju životne uvjete navedenih organizama.

'Život na dnu oceana jedan je od najraznovrsnijih na Zemlji, ali unatoč tome, naše shvaćanje o tome još je uvijek u povojima', istaknuo je Daniel Desbruyeres, istraživač s francuskog Instituta za istraživanje mora. Fotografije tih stvorenja u detalje možete pogledati OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene