Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrane prepoznaju opasnog čovjeka

Izrazu 'imati ptičji mozak' ugrožena vjerodostojnost!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrazu 'imati ptičji mozak' ozbiljno je ugrožena vjerodostojnost nakon otkrića da vrane ne samo da su kadre identificirati lice ljudskog bića opasnog po njih nego mogu i podučiti svoju vrstu da prepozna tu prijetnju.

Zaintrigirani ponašanjem vrana (corvus brachyrhynchos) koje žive na njihovu kampusu u Seattleu, istraživači Washingtonskog sveučilišta željeli su utvrditi hoće li se ptice prisjetiti lica osobe koja im je priuštila traumatično iskustvo.

Znanstvenici su navukli gumenu masku špiljskog čovjeka i tako hvatali i prstenovali ptice, koje bi nakon nekog vremena pustili na slobodu.

Odlučili su u kretanju kampusom nastaviti nositi tu masku, sinonim za opasnost, i promatrali reakcije vrana. Isti su pokus napravili s 'neutralnom' maskom, ovog puta bivšeg američkog dopredsjednika Dicka Cheneyja, kako bi usporedili razlike u ponašanju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "VODAN" U ZAGREBU Kameno lice u Savi: Što se krije iza skulpture koja proviruje iz rijeke u blizini Hendrixova mosta? Slika nije dostupna Odraz stanja u društvu Lice tuge: Ispred nje hrpa trešanja, a kupca nigdje - fotografija prodavačice s Britanca govori više od riječi

Eksperiment se potvrdio na još četiri lokacije

I sam pogled na masku špiljskog čovjeka izazivao je krikove upozorenja vrana ili ih je tjerao na okupljanje kako bi se suprotstavile opasnosti, bijesno grakćući i žestoko mašući krilima u znak upozorenja drugim pticama svoje vrste. Maska Dicka Cheneyja nije izazvala vidljivih reakcija.

Tijekom pet godina ekipa istraživača proširila je svoj eksperiment na još četiri lokacije, koristeći druge maske, posebno proizvedene za tu prigodu, koje su imale običnija lica. No, promjena lica nije smanjila broj vrana koje su reagirale na prilaženje 'opasne' osobe.

Učestalost upozoravajućeg ponašanja čak se udvostručila: mlade vrane promatrale su reakcije svojih roditelja vezane uz taj signal i imitirale su ih, a i susjedne su vrane 'prepisivanjem' naučile prepoznati opasnost. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene