Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh ruskih znanstvenika

Iz zamrznutog ploda uspjeli oživjeti biljku staru 30.000 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski su znanstvenicu uspjeli uzgojiti biljku iz ploda koji je bio zamrznut više od 30.000 godina.

Plod je pronađen na obali rijeke Kolime u Sibiru, na mjestu na kojem se već godinama traže kosti mamuta, a tim Instituta za staničnu biofiziku uspio je iz tog ploda uzgojiti biljku Silene stenophylla iz porodice karanfila, piše BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vlasnica u šoku Cijena kuće pala za pola zbog samo jedne biljke! Slika nije dostupna Liječnikov opis Oni su se vratili iz mrtvih, a znanost nema objašnjenje!

>> VIDEO: Rijedak cvijet iz doba kenozoika

Uspjeh ruskih znanstvenika je objavljen u časopisu Proceedings of the National Academy of Science u kojem je istaknuto kako je ovo najstarija biljka koju su ikada uspjeli 'oživjeti'. Nažalost voditelj tima, profesor David Gilčinski, preminuo je samo nekoliko dana prije objavljivanja ovog izvješća.

U izvješću stoji da je na obali rijeke Kolime pronađeno sedamdesetak jazbina u kojima su vjeverice provodile zimu. 'Jazbine su pronađene na dubini od 20-40 metara među slojevima zemlje u kojima su pronađene i kosti mamuta, bizona, jelena i ostalih velikih sisavaca tipičnih za razdoblje otprije 30,000 godina', stoji u izvješću.

Čini se da je plod svih 30,000 godina bio zamrznut, a stanice tkiva bile su pune šećera što je djelovalo kao svojevrsni konzervans.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene