Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon zemlje, voda

Istražite ocean s Googleom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google, koji korisnicima interneta omogućuje virtualno putovanje svijetom, predstavio je novu inačicu programa Google Earth kojom je krenuo i u osvajanje podmorja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci

Inačica 5.0 Google Eartha, koja uključuje i Google Ocean, trebala bi korisnicima pružiti mogućnost da zarone ispod morske površine i više nauče o životu u oceanu. 'Google Ocean ... će dodatno potaknuti zaštitu podmorskog okoliša', rekao je povjerenik EU-a za ribarstvo i pomorstvo Joe Borg. 'Google Earth dobiva novu dimenziju: dubinu', rekao je Jean-Francois Wassong, inženjer u francuskoj podružnici ove internetske tvrtke.

Umjesto pogleda na Zemlju iz zraka, korisnici se klikom miša mogu spustiti u morske dubine zumirajući ocean ili more po izboru, dok očekuju da otkriju ljepote rijeka i jezera koji će se dodati u idućim inačicama. Korisnici će tako moći prikupljati informacije i gledati fotografije i videosnimke na 20 tema, kao što su zaštićena podmorska područja, razvoj morske faune i 'mrtva područja' na velikim dubinama u kojima zbog nedostatka kisika nema života. 

Na raspolaganju 'surferima' je gotovo tisuću isječaka iz filmova, napose snimke s ekspedicija legendarnog oceanologa Jacquesa Cousteaua, od kojih neke još nikada nisu bile objavljene. Projekt koji obilježava završetak dvogodišnje suradnje s više od 80 privatnih i javnih tvrtka 'ne ide za zaradom', rekla je Florence Diss iz tvrtke Google, ne želeći otkriti njegovu cijenu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene