Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodeća kompanija

iPhone svrgnut s trona, novi kralj je Samsung!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema neslužbenim informacijama Samsung je prestigao Apple i zauzeo vodeće mjesto na tržištu pametnih telefona

Ova nam je godina donijela neke velike promjene na tržištu pametnih telefona – nakon dugo godina Nokia više nije predvodnik po broju prodanih smartphonea – iako se njen udio godinama smanjivao te je samo bilo pitanje vremena kada će izgubiti prvu poziciju, a na vodeće mjesto u drugom kvartalu zasjeo je Apple koji u ponudi ima samo jedan telefon – iPhone.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samsung Galaxy S3! Ovo je najprodavaniji telefon na svijetu! Slika nije dostupna Dionica dosegla 700 dolara Na krilima iPhonea 5: Apple ponovno obara sve rekorde!

No, ako je vjerovati izvještaju The Wall Street Journala, Apple nije dugo uživao na prvom mjestu te je u posljednjem kvartalu prvo mjesto zauzeo Samsung.

Apple je tako u tromjesečnom razdoblju koje je završilo krajem rujna prodao nešto više od 17 milijuna svojih iPhonea što je brojka koja je razočarala analitičare s Wall Streeta, dok je Samsung – prema nepotvrđenim informacijama, isporučio oko dvadeset milijuna svojih pametnih telefona.

Što se Applea tiče, analitičari su predviđali da će ova kompanija prodati između 19 i 20 milijuna pametnih telefona, no prodano je 'samo' 17,1 milijuna, što je utjecalo i na manji prihod od očekivanog pa je cijena dionica pala nakon objave financijskih rezultata.

Naravno, ovdje se ne radi o smanjenju potražnje za iPhoneom, već su iz Applea za ovakve rezultate 'optužili' brojne glasine o iPhoneu 5 zbog čega su mnogi odustali od kupovine iPhonea 4 te sačekali izlazak novog modela.

Samsung podatke o broju prodanih svojih telefona nije objavio, no za pretpostaviti je da su brojke koje je objavio The Wall Street Journal točne – pogotovo s obzirom na veliku potražnju za njihovim Galaxy S2 pametnim telefonom.

Na Mashabelu upozoravaju na jedan detalj na koji treba pripaziti prilikom određivanja vodeće kompanije na tržištu, a to je broj isporučenih u odnosu na broj prodanih telefona. Tako se brojka od Samsungovih dvadeset milijuna odnosi na isporučene, a ne prodane telefone, dok Apple objavljuje broj prodanih telefona.

Pitanje je kako će se situacija na ovom tržištu kretati u budućnosti te bi, s obzirom na rekordnu prodaju iPhonea 4S u posljednjem ovogodišnjem kvartalu, Apple ponovno mogao zauzeti prvo mjesto na smartphone tržištu, dok će Samsung pored modela Galaxy S2 pred božićno šoping razdoblje imati još jedan jak adut – Galaxy Nexus koji će raditi na novoj verziji Androida.

U budućnosti bi se u borbu za prvu poziciju na tržištu pametnih telefona, osim Applea i Samsunga, mogla ponovno uključiti i Nokia koja će sljedeći tjedan predstaviti prve telefone koji će raditi na Microsoftovom Windows Phone operativnom sustavu koji bi za nekoliko godina trebao preskočiti Apple i njegov iOS. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene