Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Il duce priča priče

iMussolini poharao Italiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnoviji hit u Italiji, iPhoneova aplikacija koja je u potpunosti posvećena fašističkom vođi Benitu Mussoliniju, djelo je jednog mladića iz Napulja, a sudeći prema broju korisnika, mogao bi postati pravi bogataš, ali i upasti u nevolju.

Aplikacija je nazvana iMussolini, dostupna je od 21. siječnja po cijeni od 79 euro-centi, a sadrži totinu integralnih Duceove govora u tekst formatu, kao i dvadesetak audio i video snimaka.

Pročitajte i ovo Španjolska će premjestiti posmrtne ostatke fašističkog vođe Obračun s prošlošću Španjolska premješta ostatke još jednog fašističkog vođe Slika nije dostupna Sramotni događaj Bakić oštro protiv nastavnika koji odobravaju ustaške elemente: "Takvima škola treba zatvoriti vrata"

S obzirom na ogromni interes koje vlada za aplikaciju, nema sumnje da će njen autor, 25-godišnji Luigi Marino, uskoro postati pravi bogataš.

Uspjeh aplikacije izazvao je negodovanje brojnih korisnika iPhonea, koji su o tome obavijestili Apple, žaleći se da je riječ o veličanju fašizma, što u Italiji predstavlja kazneno djelo.

Tvrtka Apple je, međutim, odgovorila da nije 'odgovorna za sadržaje koji bi mogli biti ocijenjeni kao šokantni, nedolični ili neumjesni'.

Sam Marino se ogradio od mogućnosti da njegova aplikacija bude protumačena kao pohvala fašizma, navodeći da je njegov jedini cilj iznošenje povijesnih činjenica.

Međutim, postoji opasnost da mnogi nostalgičari fašizma, kakav je zastupao Mussolini, ovu aplikaciju pretvore u sredstvo za održavanje njegovog kulta.

Svake godine, održavaju se svojevrsne komemoracije u čast fašističkog vođe, koji je željeznom rukom vladao Italijom od 1922. do 1943. godine.

Tom prilikom, njegov grob u mjestu Predappio pretvara se u stjecište neofašitičkih pristaša.

Na sam Dan sjećanja na žrtve holokausta, iMussolini je s 1000 downloada i službeno postao druga najpopularnija aplikacija za iPhone u Italiji, popularnija čak i od igrice koja se temelji na filmu Avatar. Najpopularnija aplikacija je i dalje ona za izmjenu pozadina na zaslonima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene