Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatski znanstvenici razvili novu metodu za izradu proteinskog otiska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi hrvatski biolozi Fran Supek s Instituta Ruđera Boškovića i Petra Peharec sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, povezavši metode računalne umjetne inteligencije i eksperimentalne molekularne biologije, uspjeli su razviti novu metodu za brzu i pouzdanu izradbu "proteinskog otiska".

Njihovi rezultati, kako je jutros priopćeno s IRB-a, mogli bi
doprinijeti razvoju metoda za rano otkrivanje i karakterizaciju
različitih oboljenja kao što su tumori ili zarazne bolesti.

Pročitajte i ovo Mladi i znanost - 2 14 područja Od loptice skočice do željeza u čokoladi: Djeca i mladi oduševljeni Festivalom znanosti Slika nije dostupna Ugroženo važno područje Neobične vrste u rijeci Neretvi zabrinule znanstvenike: Ova pojava nikako nije bezazlena

Proteini su najvažnija skupina bioloških molekula, odgovorna za većinu procesa u stanicama živih organizama. Oni su doslovce "molekularni strojevi" koji omogućuju unos hranjivih tvari u stanicu te izbacivanje štetnih tvari, proizvodnju energije i transport materijala unutar stanice, kao i stanično disanje i pokretanje. 

Zbog njihove iznimne važnosti, proteini su jedna od glavnih tema suvremene biologije.

Kod čovjeka je do sada poznato više od pola milijuna različitih
proteina, svojstvenih različitim vrstama stanica ljudskog organizma. Različita tkiva, kao što su mišići, kosti, živčano tkivo ili koža, međusobno se razlikuju po jedinstvenom "proteinskom otisku", odnosno karakterističnom odnosu količina različitih vrsta proteina u stanicama pojedinog tkiva.

Kako patološke promjene na nekom tkivu redovito uzrokuju i promjenu njegovog proteinskog sastava, "proteinski otisak" može poslužiti za rano otkrivanje i karakterizaciju različitih oboljenja, kao što su tumori ili zarazne bolesti.

Izrada kvalitetnog "proteinskog otiska" do sada je bila složen,
dugotrajan i skup posao. No, istraživanjem provedenom na uzorcima tkiva popularne začinske biljke hrena, naši su znanstvenici doskočili tom problemu. 

Koristeći računalne metode umjetne inteligencije, oni su "izvježbali" računalo da iz eksperimentalnih podataka, dobivenih brzim i jednostavnim, ali inače nedovoljno preciznim laboratorijskim postupkom tzv. 1-D elektroforeze, precizno probere najvažnije podatke o "proteinskom otisku" istraživanog uzorka. Time su otvorili vrata razvoju jednostavne, brze, jeftine i pouzdane metodu za izradbu "proteinskog otiska".

Ti rezultati bit će objavljeni u siječnju u najuglednijem svjetskom znanstvenom časopisu za područje proteomike "Proteomics".

Mladi znanstvenik Fran Supek 19. prosinca održat će popularno predavanje o tom pronalasku u sklopu Salona Matice hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene