Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova svemirska utrka

Hrvati lete na Mjesec i po nagradu od 25 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi hrvatski satelit do kraja godine trebao bi poletjeti u zemljinu orbitu, a prvo robotsko vozilo sletjeti na Mjesec do kraja iduće godine.

Istarski ogranak međunarodnog tima 'Synergy Moon' ubrzano radi na tom projektu koji bi mogao uvesti velike promjene u udžbenicima hrvatske povijesti. Synergy moon jedan je od timova koji sudjeluje u velikoj svemirskoj utrci internetskog diva Googla.

'Lunar X prize je međunarodni natječaj ili bolje rečeno poticaj cijelom svijetu da oformi ekipe koje bi bile za nagradu od 25 milijuna dolara', pojašnjava Marino Tumpić iz Astronomske udruge Vidulini 5937. To će dobiti tim čije robotsko vozilo prvo sleti na površinu mjeseca, proputuje 500 metara i uživo pošalje sliku visoke rezolucije.

'Na nas računaju kao na ljude koji u cijeloj priči imaju zadatak izraditi lunarni rover. Čeka nas puno prepreka sa svih strana , ali ide se u tom smjeru', ističe Tumpić. Raketu će za ovu misiju uzraditi američka tvrtka Interorbital Systems, a na landeru radi australski ogranak Synergy Moon tima. Dosad je već testirana satelitska oprema koja bi do kraja godine trebala po prvi put na ozbiljnije putovanje.

'Pikosatelit o kojem pričamo je zapravo standardiziran, standardiziranih dimenzija, vi imate kocku sa stranicama 10x10x10 centimetara', pojasnio je Tumpić. Njime će se testirati oprema za ugradnju u Mjesečev robot. 'Ono što se želi je da taj satelit funkcionira, da se ostvari dvosmjerna radio komunikacija sa njime, da na zemlju pošalje sliku i da pošalje još neka mjerenja', kaže on.

Primjerice, poput duljine prijenosa podataka. Već u rujnu spremaju se na obaranje svjetskog rekorda za bežičnu digitalnu vezu održavanjem stalne
podatkovne i videoveze sa zrakoplovom u letu. 'U ovom trenutku ne možemo baš sve otkriti i da u narednih 2, 3 mjeseca ćete vidjeti što se sve može sa wirelessom napraviti', otkrio je Tumpić.

A napraviti će i puno više. Ovih dana hrvatski tim potpisao je ugovor i as Čileom. o sudjelovanju u razvoju projekta Moon-Mars u pustinji Atacami. A Čile će u njega kroz narednih pet godina uložiti pet milijuna dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene