Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Homo Sapiens osvojio Zemlju zahvaljujući moru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkriće najstarije obalne nastambe homo sapiensa u jednoj špilji u Južnoj Africi pokazuje da su naši preci osvojili Zemlju zahvaljujući hrani iz mora, prema istraživanju koje će u četvrtak biti objavljeno u časopisu Nature.

Tu teoriju potkrepljuju školjke, obrađeno crveno kamenje (hematiti) i malo oruđe od prije 164.000 godina koji su otkriveni u špilji u Indijskom oceanu u Južnoj Africi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kod Novog Vinodolskog Iz mora izvučeno tijelo mrtve žene: Uočeno je još noćas, ali se čekalo zbog juga Ilustracija Mladi se iznenadili FOTO Prvi put nakon 25 godina zabilježen rijedak fenomen: Stručnjak objasnio o čemu je riječ

Znanstvenik Curtis Marean sa sveučilišta Arizona i njegova ekipa drže da su homo sapiensi iz srednjeg paleolitika (300.000 do 30.000 godina prije nove ere) živjeli u špilji Pinacle Point i da im je more bilo izvor prehrane, jer je kopno postalo hladno i neplodno u ledenom dobu.

"Tijekom milijuna godina, naši preci lovci-skupljači hranili su se samo kopnenim biljkama i mesom. Školjke su među posljednjim uključene u ljudsku prehranu prije uvođenja domaćih biljaka i životinja", objasnio je Marean.

Do sada su najstarija obitavališta u blizini mora bila stara 120.000 godina.

Za vrijeme ledenog doba (između 195.000 i 135.0000 prije nove ere) razina oceana je bila 125 metara niža od današnje. 

Kada su se otopili ledenjaci, porast voda je preplavio obale i tragove ljudskih nastambi.

Špilja Pinacle Point je pronađena jer se nalazi relativno visoko, danas je smještena 15 metara iznad razine mora, a nekoć je bilaudaljena između 5 i 10 km od obale.

Čini se da je uporaba izvora iz mora navela homo sapiensa na migraciju duž obala i širenje naselja izvan Afrike, najprije duž Crvenog mora u smjeru Bliskog istoka, nakon čega je uslijedio put oko svijeta počevši do južne Azije, Nove Gvineje i Australije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene