Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom škole stranih jezika

Google razvija mobitel prevoditelj govora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google kaže da će se telefoni prilagođavati pojedincima koji ih posjeduju, na način da će ‘učiti’ njihov stil izražavanja.

‘Razmišljamo o tehnologiji koja bi omogućila izravni prijevod tijekom govora. Mislimo da to možemo ostvariti u nekoliko sljedećih godina. Jasno, da bi sve funkcioniralo glatko, potrebna vam je kombinacija visoko točnog sustava za prevođenje i visoka točnost raspoznatljivosti glasa, a upravo radimo na tome’, rekao je Franz Och, Googleov voditelj servisa za prevođenje, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanimljiva teorija VIDEO Putinovo novogodišnje obraćanje podiglo prašinu: "Čestitku je očigledno generirala umjetna inteligencija" Slika nije dostupna Nevjerojatno Istraživanje pokazalo: Bebe vježbaju govor prije nego izgovore prvu riječ

Dok je rana verzija Google prevoditelja, dostupna na webu, prevodila prilično loše, stalno rastuća baza podataka tijekom godina omogućila je mnogo veću razinu točnosti. Do sada njihov online prevoditelj pokriva 52 od oko 6.000 jezika koliko je procijenjeno da se u svijetu govori. Google priznaje da je govor veći izazov od teksta, ali kaže da će se telefoni prilagođavati pojedincima koji ih posjeduju, na način da će ‘učiti’ njihov stil izražavanja. ‘Svatko ima različit glas i naglasak. Ali, prepoznatljivost bi trebala biti djelotvornija s mobitelima jer su oni osobni’, rekao je Och.

Međutim, stručnjaci za jezik vjeruju kako je perspektiva tehnologije u istiskanju osobnog poznavanja stranog jezika veoma daleka. Profesor lingvistike David Crystal smatra da bi brzina govora i razlike u naglascima mogle biti nepremostive u ostvarivanju zamišljene tehnologija. ‘Nema sustava u ovom trenutku koji se s tim može nositi’, zaključio je Crystal.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene