Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hawking: Izvanzemaljski život vjerojatno postoji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznati britanski astrofizičar Stephen Hawking puno razmišlja o vječnom pitanju "Jesmo li sami u svemiru?" Odgovor je vjerojatno ne, smatra on.

Ako u svemiru postoji život, Hawking se pita zašto nismo uhvatili neke izvanzemaljske signale, nešto poput "izvanzemaljskih kvizova?"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fizičar iznenađen Uvjerljivim predavanjem anonimac zamijenio Stephena Hawkinga Slika nije dostupna Jednako direktnom ubrizgavanju Pušenje u 15 min. izaziva genetska oštećenja

Hawking je to kazao u sklopu predavanja na sveučilištu George Washington u ponedjeljak u povodu 50. godišnjice NASA-e. Teoretizirao je o tome postoji li izvanzemaljski život.

Jedna mogućnost je da život drugdje vjerojatno ne postoji. Ili možda postoji inteligentan život, ali kada postane dovoljno pametan da pošalje signale u svemir, dovoljno je i pametan da razvije nuklearno oružje.

Hawking se odlučio za treću opciju.

"Primitivan život vrlo je čest a inteligentan prilično rijedak", rekao je, dodajući: "Neki bi rekli da se tek treba pojaviti na Zemlji."

Trebate li dakle brinuti zbog izvanzemaljaca? Tvrdnje o otmicama izvanzemaljaca iznose "čudaci" i one nisu vjerojatne. Ipak, budući da izvanzemaljski život možda nema DNK poput nas, Hawking upozorava: "Pazite se ako se susretnete s izvanzemaljcem. Mogli biste se zaraziti bolešću na koju niste otporni".

Šezdesetšestogodišnji znanstvenik, koji boluje od teške neurodegenerativne bolesti zbog koje je paraliziran i komunicira samo putem računala, vjeruje da će "ljudska rasa, opstane li još milijun godina, morati smiono ići kamo još nitko išao nije", kako kažu u "Zvjezdanim stazama".

Hawking je usporedio ljude koji se protive trošenju novca za istraživanja svemira s onima koji su se protivili putovanju Cristophera Columba 1492. "Otkriće Novog svijeta značilo je veliku promjenu za stari. Zamislite samo da ne bismo imali Big Mac ili Kentucky Fried Chicken", našalio se.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene