Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sony ugasio mrežu

Hakeri ukrali osobne podatke milijuna korisnika PlayStationa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanska tvrtka Sony objavila je da su hakeri ukrali osobne podatke milijuna korisnika, među kojima i njihove lozinke, zbog čega je 20. travnja isključila mrežu PlayStation koja njezine konzole za videoigrice povezuje s internetom.

Glasnogovornik Sonyja Patrick Seybold rekao je da su hakeri napali interaktivni portal koji PlayStation 3 (PS3) povezuje s internetskim igricama i filmovima i domogli se osobnih podataka korisnika kao što su njihovo ime, poštanska i elektronička adresa, datum rođenja, lozinka, a možda i broj kreditne kartice. Mreža PlayStation ima 75 milijuna korisnika u svijetu.

Zbog tog 'upada izvana' Sony je 20. travnja isključio svoju mrežu PlayStation Network i svoj on-line glazbeni servis Qriocity, dodao je Seybold. Strahuje se da bi se ukradeni podaci mogli zlorabiti u svrhu prijevare. Sony ne isključuje mogućnost da su ukradeni i brojevi bankovnih kartica.

Pročitajte i ovo Oblaci iznad Zagreba privremeno ugašena Propust na web-stranici Grada Zagreba za prijavu štete: Procurili osobni podaci Slika nije dostupna Britanska vojska izgubila računalo s osobnim podacima

PR katastrofa za Sony

'Moguće je da su vaši podaci s profila, uključujući podatke o prijašnjim kupovinama, poštanskoj adresi te šifra za PlayStation Network/Qriocity ukradeni', poručio je korisnicima Nick Chaplin u razgovoru za BBC. 'Radi sigurnosti, molimo vas pripazite na svoju e-mail adresu, telefon i poštu radi mogućih prijevara, kojima se od vas traže osobni, ili osjetljivi podaci', dodao je Chaplin.

Graham Cluley iz tvrtke Sophos, koja se bavi sigurnosnim aplikacijama za internet, ističe kako se radi o potencijalnoj PR katastrofi za Sony. 'Ovo je uistinu veliko. Mreža PlayStationa je pravi potrošači proizvod i nalazi se u velikom broju kućanstava diljem svijeta', istaknuo je. 'Da sam ja jedan ot tih hakera već bih ušao u te e-mail adrese i koristio ukradene šifre', rekao je na kraju Cluley.

'Zasad ništa ne upućuje da su ukradeni bankovni podaci, ali to ne možemo isključiti', ističe Sony u e-mailu poslanom kupcima internetskih igrica i glazbe. Sony nije rekao je li pronašao počinitelje hakerskog napada, ali je kazao kako se nada da će 'neke usluge proraditi za tjedan dana'. PlayStation Network koji je pušten na tržište u studenome 2006., omogućuje korisnicima da igraju igrice i da kupuju igrice, filmove i glazbu putem interneta. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene