Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi na Kostariki

Globalno zatopljenje ugrožava krokodile

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klimatsko zatopljenje uzrokuje veći broj novorođenih muških krokodila u odnosu na ženke u rijekama Kostarike, što će za dvadesetak godina ugroziti preživljavanje te vrste, prema znanstvenom istraživanju čije je rezultate objavio mjesni tisak.

Zbog više temperature i izravnog djelovanja sunca na svijet dolazi sve veći broj muških krokodila, piše dnevni list La Nacion koji objavljuje dio istraživanja kostrikanskog biologa Juana Rafaela Bolanosa. Kod krokodila temperatura u gnijezdu određuje spol mladih. Kada je temperatura inkubacije oko 28 stupnjeva Celzija rađaju se ženke, a pri 32 stupnja mužjaci, prenosi taj list. Istraživanje je provedeno na krokodilima u dvanaest rijeka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 50 godina 'Spašavanje planeta zahtijevat će izniman angažman' Slika nije dostupna U sljedećih 100 godina Globalno zatopljenje prijeti životinjama, ptice najugroženije

Od 74 uhvaćenih krokodila, koji su zatim pušteni, Bolanos je primijetio odnos od 5 muških prema jednoj ženki u tom području, dok bi u normalnim okolnostima trebalo biti tri ženke na jednog mužjaka, nastavlja La Nacion i zaključuje ako se i dalje bude rađalo više mužjaka američkih krokodila (Crocodylus acutus), vrsta će nestati u roku od dvadeset godina. Krokodili svake godine privlače tisuće turista na rijeku Tacoles, koji ih promatraju s mostova ili brodova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene