Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plantaža biogoriva

Genetski modificirane stanice 'znoje' biodizel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jednostavne jednostanične biljke normalno će se hraniti, množiti, a potom i 'znojiti' gorivo.

Sićušni biljni organizmi, poput algi, puno obećaju za energetsku budućnost, jer mogu proizvoditi biogoriva, ili čak vodik. Jedina prepreka da se to i ostvari, uvijek je ista - pred znanstvenicima kao prepreka ne stoji ostvariti taj proces, nego ga svesti na ekonomski isplativu mjeru za velike kompanije.Tvrtka Joule Unlimited naišla je na moguće rješenje tog problema - uzgojem genetski kreiranih organizama, koji 'znoje' goriva i nastavljaju dalje živjeti, kako bi isti proces ponavljali, piše New York Times.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Eagle Pass - 2 kriza u Americi Slijedi li kaos na granici? Konvoj kamiona sve bliže, organizatori najavljuju dolazak tisuće vozila Migranti u SAD-u; ilustracija - 5 Migrantska kriza u SAD-u "Dolazi gotovo milijun ljudi!": Totalni kaos na granici, približava se konvoj kamiona, broje se prve žrtve

Tvrtka je svoju pilot-plantažu napravila u Teksasu, a jednostanične biljne organizme, držat će u panelima, vrlo sličnim onim solarnim, a kao i solarni paneli, i njihovi će biti okrenuti prema suncu. Kroz panele će teći voda, koja će za sobom kupiti proizvedeno ugljikovodikovo ulje na razdvajanje. Posebno genetički proizvedeni jednostanični biljni organizmi mogu sunčevu energiju i ugljični dioksid pretvoriti u dizelsko gorivo ili etanol, a iz Joule Unlimiteda se nadaju kako će takve farme u budućnosti moći postaviti pored termoelektrana, kako bi iz njih hvatali ugljični dioksid.

Iz te tvrtke tvrde kako bi takva plantaža, na površini od 4 kvadratna kilometra, mogla proizvesti čak 95.000 litara etanola u godinu dana. Dosad su uspjeli osigurati, odnosno, prikupiti 30 milijuna dolara u drugoj rundi podizanja donacija za svoj projekt.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene