Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riješen misterij

Gdje su nestale Sunčeve pjege?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su riješili misterij koji ih je mučio već tri godine - gdje su nestale Sunčeve pjege?

U 2008. i 2009. godini Sunčeve pjege su gotovo nestale, solarna aktivnost je pala, Zemljina gornja atmosfera je postala hladnija, a oslabilo je i Sunčevo magnetsko polje zbog čega su u rekordnom broju kozmičke zrake prodirale u Sunčev sustav. Bio je to velik događaj za sve astrofizičare koji nikako nisu mogli objasniti što se to događa.

Pročitajte i ovo Termometar U Zadru Nema kaznene prijave za turiste koji su djecu ostavili u automobilu na parkingu trgovine, iz policije objasnili i zašto Slika nije dostupna Umjereno sunčanje sprječava razvoj multiple skleroze

No, odgovor je objavljen u časopisu Nature. 'Struje plazme koje se nalaze duboko u Suncu umiješale su se u formaciju Sunčevih pjega i produljili Sunčev minimum', tvrdi autor, indijski znanstvenik Dibyendu Nandi koji svoje zaključke temelji na novom kompjuterskom modelu Sunčeve unutrašnjosti.

>> VIDEO: Nova spektakularna sunčeva oluja

Već godinama znanstvenici su upoznati s važnošću 'Velikog prijenosnog pojasa', ogromnim sustavom struja plazme koje putuju Sunčevom površinom. Ta masa putujući prodire u unutrašnjost zvijezde preko šupljina da bi oko Sunčeva ekvatora ponovno izašla na površinu. Struje igraju ključnu ulogu i čine ciklus od 11 godina. Kada Sunčeve pjege počnu nestajati, struje s površine 'usisaju' njihove magnetske ostatke i uvuku ih oko 300 tisuća kilometara unutar Sunca. Tamo se regeneriraju i poput čepa pjenušca vraćaju na površinu. U tom se trenutku rađa novi Sunčev ciklus.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene