Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudo u svemiru

FOTO: Zvijezda preživjela supernovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosad su znanstvenici smatrali kako ništa što se nađe u radijusu eksplozije supernove, ne može preživjeti takvo razaranje, no svemirski teleskop Chandra X-Ray Observatory pokazao je kako možda i postoje svemirska tijela koja mogu to preživjeti.

Snimka koju je spomenuti teleskop napravio sugerira kako je obična zvijezda (poput našeg Sunca) vjerojatno preživjela vrlo nasilnu eksploziju obližnje zvijezde, i to relativno neokrznuta. 'Izgleda kao da se ta zvijezda nalazila blizu supernove i da je preživjela relativno neokrznuta', rekao je astronom Daniel Wang sa Sveučilišta Massachusetts, a prenosi Wired.

Pročitajte i ovo Zbog radova u Zvijezdi pucaju i nove zgrade - 4 Građani Zvijezde u očaju Najveći projekt u povijesti grada pretvara se u katastrofu: ''Urušavaju se stare i nove zgrade, vlada opća nesigurnost'' Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Ipak nismo samo mi krivi Revolucionarno: Otkriveno kako svemir utječe na klimatske promjene i kako zapravo nastaju oblaci

Astronomi su zabilježili ovo otkriće u oblaku poznatom kao Tychova supernova i u njemu se u donjem lijevom kutu vidi plavičast luk, koji odaje obrise svemirskog tijela, koje vjerojatno predstavlja drugu zvijezdu. Astronomi su izračunali kako se zvijezda nalazila oko 14,4 milijuna kilometara od bijelog patuljka (zvijezde koja je eksplodirala), što je manje od jeden desetine udaljenosti Zemlje od Sunca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene