Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za sve entuzijaste

FOTO: 6 planeta poravnato na nebu idućih tjedana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi oni koji rano ustaju na posao, idućih tjedana moći će vidjeti sve planete Sunčevog sustava, osim Saturna, poravnate na liniji zamišljene putanje Sunca na nebu.

Posljednja dva mjeseca gotovo svi planeti skrivali su se iza Sunca, ali ovaj tjedan oni napuštaju Sunčevu sjenu i poravnavaju se u velikoj liniji iznad izlazećeg Sunca rano ujutro.

Pročitajte i ovo Super Mjesec (Foto: AFP) U nedjelju Prvi i jedni put u 2017.: Stiže nam jedan od najfotogeničnijih prizora na nebu Slika nije dostupna Sraz svjetova Zemlja će biti uništena u sudaru planeta?

Merkur, Venera, Mars i Jupiter vidljivi su golim okom, a nizu se mogu dodati i Uran te Neptun, ukoliko imate dalekozor ili teleskop. Na slici koja je priložena, vidljivo je kako bi se planeti trebali pojaviti na jutarnjem nebu, ukoliko nema veće naoblake.

Astrologe je oduvijek fasciniralo poravnanje planeta, a zagovarači sudnjeg dana ističu kako će se jedno takvo mitsko poravnanje dogoditi i 21. prosinca 2012. godine. Međutim, za mnoge astronome amatere, poravnanje planeta je savršena prilika za dobre fotografije.

Sa planetima će se sljedeća četiri jutra poravnati i Mjesec, no kako se on puno brže kreće, nakon četiri dana više neće biti u liniji s četiri okom vidljiva planeta. Venera će od navedenih planeta biti najviše vidljiva pa vam može poslužiti i kao orijentir, a drugi najvidljiviji planet bit će plinski div Jupiter.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene