Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt 'pao' u vodu

FOTO: Kraj i potop svijeta na Dubaijev način

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arhitekti Dubaija zamislili su kako će napraviti savršen svijet u malom, nedaleko od obale grada, u morskom plićaku. No, njihov svijet ne samo da ne izgleda savršeno, već izgleda kao da se 'otapa' u istom moru iz kojeg se pokušava izdignuti.

Zapanjujuću fotografiju ovog umjetnog arhipelaga, uslikao je astronaut sa međunarodne svemirske postaje, a ona govori sama za sebe. Ambiciozan projekt 'Svjetski otoci' (World Islands), lansiran je 2003. godine, a cilj mu je bio privući celebrityje i ultra bogatu klijentelu, koji bi pokupovali 300 otoka između sebe i postali njihovi vlasnici, piše Daily Mail. Među tom kremom potencijalnih kupaca, spominjao se i par Angelina Jolie i Brad Pitt, koji su navodno i sami rekli kako bi kupili Etiopiju u tom arhipelagu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Informatizacija Želite promijeniti svojeg doktora? Dobra vijest: Više nećete morati hodati od šaltera do šaltera Ilustracija Zima zima, zube ima Zimski uvjeti iznenadili mnoge: Kako se sa snijegom i hladnoćom nose europske zemlje u kojima su uvjeti ekstremni?

U narednih pet godina tvrtka Nakheel Properties napravila je temelje arhipelaga, iz 3,1 milijarde kubičnih metara pijeska i 47 milijuna tona kamena. Kako trenutno stvari izgledaju, projekt je na rubu propasti, jer svijet podsjeća na mnogo što, osim na zamišljeni projekt. 'Malo ili gotovo ništa od infrastrukture je vidljivo na tom arhipelagu', piše na web stranicama NASA-inog Earth Observatoryja.

Štoviše, radovi su navodno stali nakon što je web stranica projekta naglo i zagonetno utihnula, a zadnji nadnevak bio je još 1. listopada 2008. godine, kojim se najavio dovršetak radova. U stvarnosti, odnosno sadašnjem vremenu Nakheel Properties zatražio je odgodu naplate duga od 26 milijardi dolara. Projekt, službeno, stoji na odgodi, no u međuvremenu su otoci počeli tonuti i spajati se jedni s drugima. Teško da će i dočekati bolja vremena, sa ili bez recesije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene