Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Vizualizirana virtualna stvarnosti

FOTO: Karta Facebook prijateljstva u svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovako svijet izgleda u očima Facebookovog grafa.

Djelatnika Facebooka Paul Butler zanimale su lokacije prijateljstava pa je odlučio vizualizirati virtualne veze diljem svijeta, piše Mashable.com. Koliko imamo lokalnih prijatelja? Gdje su najjače koncentracije prijateljstava? Kako političke i geološke granice utječu na njih?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministarstvo traži nove ponude Pogledajte kako će izgledati nova Zračna luka Zagreb

Svoje istraživanje započeo je koristeći 10 milijuna Facebook prijateljstava te ih smjestio po gradovima i njih povezao po zemljopisnoj dužini i širini. To je bio prvi, prilično jednostavni dio. No, stvaranje pravog efekta koji održava veze i prijateljstva između tisuće gradova bio je pravi izazov.

>> Facebook odlučio stvoriti moderniji 'prozor'

Butler je napisao Facebook bilješku u kojoj objašnjava što je shvatio tijekom svojeg projekta. 'Počeo sam istraživanje u otvorenom prostoru. Kao razuman korak, označio sam točke na nekim koordinatama. Doživio sam olakšanje kada sam vidio okvirne linije po svijetu. Sljedeće što sam napravio bilo je brisanje točki po inčevima i linija koje spajaju točke. Nakon nekoliko minuta, velika bijela lopta pojavila se u središtu mape', pojasnio je.

Previše podataka za zanimljiv rezultat

'Bilo mi je jasno da imam previše podataka da bi dobio zanimljiv rezultat samo pomoću povlačenja linija. Tada sam shvatio da bi linije trebale biti u različitim bojama da bi dobio ono što želim, odnosno, pronašao sam način da simuliram ono što hoću', rekao je.

'Definirao sam težinu svakog grada i udaljenost između gradova i broja prijatelja između njih. Tada sam povukao linije između istih težina, pa su tako određeni gradovi u kojima je najviše povezanih Facebook prijatelja. Svaka odrednica težine imala je svoju boju'. pojasnio je  Paul Butler. 

Uz još nekoliko trikova, dobio je fascinantnu vizualizaciju koja se vidi na fotografiji. Ona govori da je u SAD-u najveća koncentracija Facebook prijateljstava, a najnižu ima Afrika. I dok se veći dio Rusije i Antarktike tek treba definirati, ostatak svijeta se lako može identificirati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene