Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Erupciju vulkana izazvao čovjek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vulkan koji je zasuo blatom desetke sela u Indoneziji vjerojatno se aktivirao zbog bušenja za komercijalno iskorištavanje plina, navodi se u istraživanju objavljenom u uglednom znanstvenom časopisu koje je u suprotnosti s tvrdnjama jednog indonezijskog ministra da se radi o prirodnoj katastrofi.

"Vrlo je vjerojatno" da je izbacivanje blata iz vulkana na otoku
Javi, koje traje već osam mjeseci i dnevno se izlije milijun barela blata, izazvao čovjek, izjavila su četvorica znanstvenika za izdanje od veljače časopisa Geological Society of America's GSA Today.

Pročitajte i ovo Campi Flegrei Ažurirani evakuacijski planovi FOTO/VIDEO Supervulkan u susjedstvu pogodili seizmička oluja i najjači potres u 40 godina Erumpirao vulkan na Islandu Prijeti li nova evakuacija? VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu: Rastopljeno kamenje izbacuje se iz pukotina u zemlji

Ministar za socijalnu skrb Aburizal Bakrie, čija obitelj kontrolira kompaniju za eksploataciju plina PT Lapindo Brantas koja se naša u središtu skandala, opetovano tvrdi da je gejzir izazvao potres 27. svibnja prošle godine i da njegova tvrtka ne snosi nikakvu financijsku odgovornost.

Međutim, znanstvenici sa sjedištem u Britaniji smatraju da je tijekom bušenja na dubini od više od jednog i pol kilometra probijen džep vrućeg plina i vode, koji je pod visokim pritiskom, što je stvorilo pukotine u sloju poroznog vapnenca.

Jednom kada dođe do napuklina one se šire na površinu uz pomoć visokog pritiska, navodi se u istraživanju.

"Bilo bi to prava slučajnost da se na udaljenosti od 200 metara od tog džepa vrućeg plina i vode stvori potresom uzrokovana napuklina koja bi potom izazvala cijelu mrežu tih napuklina što je preduvjet za erupciju na površini zemlje".

Od svibnja prošle godine iz vulkana je isteklo taloga u količini
jednakoj oko 50 olimpijskih bazena. Oko 11.000 ljudi moralo je
napustiti svoje domove da je četiri sela i 25 tvornica prekrio sloj
smrdljivog blata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene