Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvo otkazano zbog vremena

Endeavour lansiran u drugom pokušaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki raketoplan Endeavour sa šestoricom astronauta u posadi lansiran je prije zore po mjesnom vremenu iz Svemirskog centra Kennedy blizu Cape Canaverala prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

To je drugi pokušaj lansiranja u 24 sata. NASA je morala odustati od prvog lansiranja u nedjelju zbog preniskog sloja oblaka. Ovo je bilo zadnje noćno lansiranje nekog od postojećih raketoplana NASA-e. Četiri preostala lansiranja, prije nego li do kraja ove godine Endeavour, Atlantis i Discovery budu povučeni iz upotrebe, predviđena su danju. Raketoplan bi do ISS-a trebao stići do srijede, a šestero američkih astronauta na postaji će ostati devet dana. Oni će na ISS ugraditi kupolu sa šest prozora koja će budućim posadama omogućiti panoramski pogled izvan postaje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljednja misija Endeavour pristao uz ISS Slika nije dostupna 16. svibnja NASA odobrila zadnje lansiranje Endeavoura

>> NASA pokrenula live-stream iz svemira

Tom će se ugradnjom završiti američki dio posla na ISS-u, projektu 16 zemalja vrijednom stotinu milijardi dolara koji se gradi od 1998. godine. Prije nego li se američka flota raketoplana povuče iz uporabe, na ISS će dopremati samo teret i rezervne dijelove.

NASA je još 2003. godine, nakon nesreće Columbije, odlučila umiroviti svoju flotu vremešnih raketoplana čim bude završena gradnja ISS-a. Time ujedno završava NASA-in postojeći svemirski program, pokrenut prije 29 godina.

NASA je planirala zamijeniti postojeću flotu novom generacijom svemirskih brodova Orion, ali je predsjednik Barack Obama ukinuo financiranje toga projekta i namijenio šest milijardi dolara u sljedećih pet godina za poticanje komercijalnih kompanija na razvoj 'svemirske taksi službe' i prevoženje američkih astronauta na ISS. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene