Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opreza nikad dosta

Endeavour: Skraćena prva svemirska šetnja dvojice astronauta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica astronauta Endeavoura u petak su, nekoliko minuta prije nego što je bilo planirano, završili prvu od četiriju svemirskih šetnja predviđenih u posljednjoj svemirskoj misiji toga najnovijeg broda u sastavu flote, priopćila je NASA.

Andrew Feustel i Greg Chamitoff, stručnjaci misije, vratili su se u dekompresijsku komoru Međunarodne svemirske stanice (ISS) u 14.29 sati po srednjoeuropskome vremenu i tako su službeno završili svemirsku šetnju koja je trajala 6 sati i 19 minuta. Dvojica svemirskih šetača morala su za nekoliko minuta skratiti svoj boravak u svemiru zbog kvara hvatača ugljikova dioksida (CO2) na Chamitoffovu skafanderu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Treću po redu Astronauti počeli zadnju svemirsku šetnju Slika nije dostupna Dobili 'komandni most' VIDEO: Postavljena promatračnica na ISS-u

Premda je taj sustav dalje normalno radio, voditelji misije u Houstonu, u Teksasu, odlučili su biti oprezni i prekinuti šetnju.

Tako nije dovršeno postavljanje kablova na antene koje su dvojica astronauta postavila na američki laboratorij Destiny. Taj nedovršeni posao uključit će se u radni plan jedne od triju preostalih svemirskih šetnja u okviru misije.

Osim tog manjeg problema na kraju šetnje, dvojica astronauta su obavila sve što je bilo planirano. Među ostalim su zamijenili zaštitu na rotacijskom mehanizmu jedne od četiriju dvostrukih solarnih antena.

Shuttle Endeavour se treba vratiti na Floridu 1. lipnja oko ponoći, čime će se završiti šesnaestodnevna svemirska misija tijekom koje je taj svemirski brod 12 dana bio spojen s ISS-om. Posljednji let jednog američkog shuttlea, Atlantisa predviđen je za 8. srpnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene