Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Struja iz svemira

Elektrane u svemiru bi mogle zamijeniti fosilna goriva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ogromne solarne elektrane u Zemljinoj orbiti mogle bi uskoro zamijeniti ili barem smanjiti našu ovisnost o fosilnim gorivima.

Skupina znanstvenika okupljenih na Međunarodnoj akademiji astronautike, tvrdi da je takav koncept 'tehnički izvediv' za 10 do 20 godina, a uskoro bi mogao postati i ekonomski isplativ.

Pročitajte i ovo Struja, ilustracija - 1 Dobre vijesti Kako je Hrvatskoj s neba palo gotovo milijardu kuna: "Proizvodnja je više nego dvostruko veća od planirane u prva tri mjeseca" Ilustracija Policija na ulicama Cijela županija ostala bez struje: Službe rade na otklanjanju kvara

'Jasno je da bi solarna energija iz svemira mogla igrati jako važnu ulogu u opskrbljivanju svijeta energijom u 21. stoljeću', izjavila je grupa znanstvenika s akademije, kako prenosi Daily Mail.

Elektrane bi pomoću ogromnih solarnih panela skupljale solarnu energiju 24 sata dnevno, pretvarale ju u električnu energiju, te ju zatim mikrovalnim emiterom ili laserom slale na Zemlju. Ovakav koncept je veliki napredak nad solarnim panelima na tlu, koji energiju mogu skuplajti najviše 12 sati dnevno.

Iako bi projekt ovakve vrste uskoro mogao biti izvediv, procjenjuje se da bi bilo potrebno nekoliko desetaka milijardi dolara da se potrebne tehnologije usavrše i sam satelit lansira.

Samim time, bila bi potrebno da se cijela stvar financira iz javnih proračuna i iz privatnog sektora. Skeptici tvrde da je visoka cijena samog lansiranja također veliki minus projektu.

No, kada bi se realizirao, projekt ove vrste bi čovječanstvu ponudio dugoročno, obnovljivo i ekološko rješenje opskrbe električnom energijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene