Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Eko-automobili neobičnog dizajna od novih materijala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Normalni automobili izrađeni su od željeza, plastike i stakla, no nekoliko proizvođača okreće se biorazgradivim materijalima koji će automobilima dati neobičan oblik.

Neki modeli prototipa izloženi na sajmu automobila u Frankfurtu jasno pokazuju u kojem se smjeru kreće automobilska industrija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skandal s kunom na grani Poznata odvjetnica objašnjava zašto nesuđeni dizajner eura može mirno spavati: "Ta izjava mi se oduvijek činila suvišnom" Kuzma Kovačić ZA DNEVNIK NOVE TV Autor dizajna hrvatske kune o skandalu oko kovanice eura: "Izbor motiva nije do kraja dobar, a ni postupak izvedbe"

Jedan od primjera je Citroen C-Cactus u obliku Citroena C4 koji je izrađen od biorazgradivih materijala, lakši je i štedljiviji, kažu u toj francuskoj tvrtki.

Drugi primjer je Fiatova Panda Aria obojena u zeleno i u potpunosti izrađena od prirodnih materijala. Sjedala su presvučena grubim lanom, kokosovim orahom i pamukom.

Vanjske površine sačinjene su od ekosmole obojene prirodnim bojama, što znači da se određeni dijelovi, nakon što automobil odsluži svoj radni vijek, mogu baciti na odlagalište za kompostiranje umjesto da idu u zbrinjavanje posebnih otpada, kaže glasnogovornik Fiata Thomas Kern. 

Slična rješenja primijenili su i u Mazdi u kojoj ističu da su razvili prve 100% prirodne tkanine, kao i plastiku koja nije na bazi nafte za opremanje unutrašnjosti vozila, a svi su materijali ujedno i otporni na vatru. Prvi takav model bit će hibridni automobil koji će biti premijerno prikazan na sajmu u Tokiju krajem listopada.

Ne samo da materijali moraju biti ekološki prihvatljivi, nego moraju i luksuzno izgledati jer je to ključno za dobar osjećaj vozača, kaže Astrid Schafmeister iz tvrtke Johnson Controls.

Najbolji primjer kako stvoriti dojam luksuzne sportske unutrašnjosti je model Kia Kee u kojem je cijela unutrašnjost prekrivena svilenkastom mikrofibrom koja stvara dojam kao da je riječ o koži.

Ne samo da se veliki proizvođači poput Fiata, Citroena ili Kije
okreću novimn materijalima, nego čak i tvrtke za proizvodnju sportskih automobila kao što je Bugatti razmišljaju da na sličan način redizajniraju posebnu seriju modela Pur Sang.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene