Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dupini s ostacima nogu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dupin koji je uhvaćen prošli mjesec ima dodatni par peraja koji bi mogao predstavljati ostatke nogu, iz vremena za koje se vjeruje kako su morski sisavci živjeli na kopnu, tvrde japanski istraživači.


Prije nekoliko dana nedaleko obale Wakayame na zapadu japanskog poluotoka ribari su uhvatili dupina s četiri peraje. Odmah su obavjestili obližnji Taiji Whaling muzej, a informacije je potvrdio ravnatelj Katsuki Hayashi.

Pročitajte i ovo Arheološka akcija u Sisku Istraživanje korita Kupe Arheološka senzacija u Sisku: "Nalazi se u uvjetima bez kisika, tako može opstati dugi niz godina" Ilustracija Uživanje u moru VIDEO Pogledajte zaigrane dupine na Kantridi

Fosilni ostaci dupina i kitova upućuju na to da su ti morski sisavci bili životinje s četiri noge, te da su prije oko 50 milijuna godina živjeli na kopnu. Dosadašnja saznanja pokazala su kako su imali zajedničke pretke s nilskim konjima, pa čak i s nekim vrstama divljači. Znanstvenici vjeruju kako su se kasnije transformirali u vodene životinje, te s vremenom izgubili tragove nekadašnjih udova.

Fetusi kitova i dupina također imaju naznake izbočina na mjestima gdje bi mogli biti udovi, no oni nestanu prije rođenja. 

No iako su tragovi nekadašnjih udova pronađeni blizu repa dupina i kitova uhvaćenih u prošlosti, istraživači tvrde kako je ovo prvi put da je uhvaćen dupin sa dobro razvijenim, simetričnim perajama na tom mjestu.  

'Vjerujem kako peraje mogu biti ostaci iz vremena kada su dupini živjeli na kopnu, ovo je nevjerojatno otkriće' kaže Seiji Osumi, savjetnik sa Tokijskog Instituta an adviser at Tokyo's Institute za istraživanja.

Drugi par peraja, znatno je manji od dupinovih prednjih peraja. Svaka je peraja otprilike veličine ljudske ruke i izbija nedaleko od repa s donje strane. 

Hayashi kaže kako gledajući dupina kako pliva u muzejskom tanku ne može reći koristi li i stražnje peraje. 

Uhvaćeni dupin bit će zadržan u muzeju kako bi na njemu obavili rendgenske snimke i DNA testove. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene