Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budućnost policijskog nadzora

Dolaze 'RoboCop' policajci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policajci u Brazilu uskoro će uz pomoć tehnologije za prepoznavanje lica moći kontrolirati kriminal na ulicama velikih gradova.

Sustav će djelovati na principu kamere ugrađene u naočale policajaca koja će lica prolaznika uspoređivati sa licima kriminalaca evidentiranih u policijskoj bazi. Te naočale, koje sami policajci već zovu 'RoboCop' naočale, već su prošle preliminarna istraživanja na terenu u Rio de Janeiru i Sao Paolu.

Pročitajte i ovo Policija Lice s tjeralice Tijekom rutinske kontrole policija zaustavila muškarca kojeg traži njemačka policija Ilustracija Žele ih Policajci s ovom supermoći sve traženiji: "Sve sam ih pronašao!"

Pokazao se kako na udaljenosti od 40 metara ove naočale mogu skenirati oko 400 lica u sekundi, pritom uspoređujući 46 000 biometričkih točaka na ljudskom licu sa informacijama pohranjenim u bazi podataka. U slučaju prepoznavanja lica osobe sa kriminalnom prošlošću ili trenutačnom (i)legalnom situacijom crveno svjetlo, vidljivo samo policajcu, ukazuje policajcu da na te osobe obrati posebnu pozornost.

Stručnjaci za sigurnost se nadaju kako će se ova tehnologija moći koristiti u javnim okupljanjima gdje je potrebno kontrolirati situaciju među par desetaka tisuća ljudi. Budući da Rio de Janeiro 2014. čeka Svjetsko prvenstvo u nogometu i 2016. Olimpijske igre policija se nada kako će tehnologija prepoznavanja dotada biti sastavni dio policijske opreme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene