Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poljoprivreda na Marsu?

Dokazano: Biljke mogu rasti na radioaktivnom tlu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biljke se mogu prilagoditi i preživjeti surove uvjete radioaktivnosti, zaključak je studije koju je provela slovačka Akademija Znanosti, a prenosi Popsci.com.

Znanstvenici s Instituta za genetiku biljaka sa slovačke Akademije Znanosti u sklopu istraživanja reakcije biljaka na radioaktivnost posadili su lan u neposrednoj blizini bivše nuklearne elektrane. Tim su pokusom ustvrdili kako posađene biljke mogu preživjeti na kontaminiranom černobilskom tlu. Zasađene biljke pretrpjele su određene promjene uzrokovane radijacijom, ali kako znanstvenici napominju, promjene nisu bile genetski drastične.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ušli u skladišni prostor Ukrajina tvrdi da su Rusi ukrali 133 radioaktivnih tvari iz Černobila: "Čak i mali dio ove aktivnosti je smrtonosan" Slika nije dostupna totalna logistička blamaža U Černobilu potpuna katastrofa: Ozračeni ruski vojnici hitno se prevoze u Bjelorusiju na liječenje

>>Černobil: Vraćanje života u zonu smrti

Iako još nije do kraja razjašnjeno kako su se biljke prilagodile na radijaciju, jasno je da se ovo otkriće može koristiti u budućim svemirskim misijama gdje će biti potrebno uzgajati hranu za astronaute na putu za Mjesec ili Mars. No, znanstvenici naglašavaju da je ovo samo početak rješavanja problema uzgoja biljaka u svemiru. Osim radijacije moraju riješiti probleme nedostatka gravitacije, nedostatka vode za uzgoj u svemiru, rješavanje pitanja kakvoće tla na drugim planetima i konačno - nedostatak atmosfere.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene