Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Djevojčica bi mogla roditi svoju polusestru?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedmogodišnja djevojčica jednog bi dana mogla roditi svog polubrata ili polusestru nakon što je njezina majka postala prva žena koja je donirala jajašca svojoj neplodnoj kćeri.

35-godišnja Melanie Boivin iz Montreala dala je zamrznuti 21 svoje jajašce, kako bi ih njezina kćerka Flavie mogla upotrijebiti kad odraste. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Ottawa Ubojstvo šokiralo predgrađe: U kući pronađeno šest tijela, četvero su djeca Provjereno: Dijete - 4 Uznemirujuće Šokantan razgovor djelatnice socijalne skrbi s djetetom: "Tata se neće zaustaviti, ići će dalje, a ti ćeš na vještačenje i aparate da vide govoriš li istinu"

Flavie je rođena s Turnerovim sindromom. To je stanje u kojem ženi nedostaje jedan od X kromosoma što izaziva neplodnost. Žena koja ga ima može ostati u drugom stanju koristeći donirana jajašca. 

Melanina donacija jajašaca za kćer prva je takva u svijetu. Iako su do sada žene uzimale jajašca svojih sestara, rođakinja, nećakinja, pa čak i kćerki, biologija je do sada spriječavala majku da donira jajašca djetetu, jer su žene iznad 40-te godine manje plodne. 

Melanie se nada kako će zamrzavanje jajašaca u njezinim 30-tim godinama biti dovoljno rano da jajašca ostanu plodna. 

Na donaciju od nepoznatog donora Flavija bi čekala nekoliko godina. 

'Uloga majke je pomoći svom djetetu, i ja ću napraviti sve što je u mojoj moći da to i ostvarim', izjavila je Melanie. 

U Velikoj Britaniji nema zakona koji bi spriječio majku da zamrzne jajašca za svoju kćerku. No do sada je takva mogućnost bila neostvariva jer su se zamrznuta jajašca mogla čuvati svega deset godina, no to će se vrijeme, računa Melanie još produljiti do vremena kada će ih Flavie biti spremna upotrijebiti. 

Profesor Seang Lin Tan, ginekolog i opstetričar sa Sveučilišta  McGill u Montrealu, predvodi tim liječnika Melanie Boivin. Kaže kako su prije samog postupka sazvali nezavisni etički odbor kako bi donjeli ispravnu odluku. 

'Bili smo veoma oprezni zbog pitanja etike. Kada bi situacija bila obrnuta, kada bi kći željela donirati za majku, mogli bismo sumnjati na prisilu, ali kada to želi napraviti majka za kćerku jasno je kako to radi zbog ljubavi. Sada je na kćeri odluka hoće li ili ne upotrijebiti ta jajašca u budućnosti', izjavio je Lin Tan. 

Melanie Boivin i njezin partner 35-godišnji Martin Cote, imaju još dvoje djece, 11-godišnjeg sina Jeremija i dvogodišnju kćerku Claru. Clara nema Turnerov sindrom. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene