Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici tvrde

Dinosauri su bili narančasti i imali su perje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi roditelji koji su nemoćno slijegali ramenima suočeni s pitanjem koje su doista boje bili dinosauri, sada mogu odahnuti jer su znanstvenici napokon utvrdili boju bar nekih predstavnika izumrlih vrsta.

Otkrivši boju dinosaura, znanstvenici će sada moći bolje upoznati podrijetlo ptica, piše znanstveni časopis Nature.

Pročitajte i ovo Mladi znanstvenici prosvjeduju - 3 prosvjed u Zagrebu Mladi znanstvenici revoltirani: "Ako želite od sustava ono što zemlja uistinu treba, onda ga morate i dostojanstveno platiti" Slika nije dostupna Otkriven gotovo potpuni skelet dinosaura

Rep Sinosauropteryxa, maloga dvonožnog mesoždera koji je živio prije 125 milijuna godina, bio je prekriven oštrom dlakom, koja se poslije razvila u perje, naizmjence raspoređenom u bijele i narančaste krugove, zaključili su istraživači s britanskoga sveučilišta u Bristolu.

Prvobitna ptica Confuciusornis, koja je živjela u isto doba kad i Sinosauropteryx imala je crne, bijele i smeđe-narančaste mrlje.

Zahvaljujući elektronskim mikroskopima Michael Benton i njegovi suradnici u fosiliziranim ostacima dlake otkrili su sićušne strukture pigmenta. Boje drugih vrsta dinosaura, sličnih gmazovima, koji nisu imali takav tip dlake, možda se neće moći otkriti takvom tehnikom, priznaju znanstvenici.

Studija koja je pokazala kakve je boje bila najmanje jedna vrsta dinosaura, provedena je na fosilima otkrivenim u starim sedimentnim jezerima pokrajine Liaoning na sjeveroistoku Kine. Nakon devedesetih na tom je području otkriveno mnogo fosila dvonožnih vrsta, za koje se pretpostavlja da su preci ptica.

Ova su istraživanja omogućila i rasprave o podrijetlu perja ptica i vrstama dlake kojom su bili prekriveni dinosauri. 'Riječ je, zapravo, o perju', tvrdi Benton.

'Sada znamo da se perje pojavilo prije krila, što znači da se nije razvilo kao dio tijela potreban za letenje', dodao je tvrdeći da je služilo ili za privlačenje u parenju ili za zastrašivanje grabežljivaca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene