Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dinastija Tang i civilizacija Maya žrtve klimatskih promjena?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Propast dinastije Tang, jedne od najzačajnijih u kineskoj povijesti te propast visokorazvijene civilizacije Maya iz srednje Amerike, mogle bi se objasniti velikim klimatskim promjenama koje su zahvatile naš planet u tom razdoblju, odnosno promjenama što su ih prouzročili snažni monsunski vjetrovi.

Međunarodna skupina znanstvenika koju je predvodio Gerald Haug iz Centra za istraživanja na Zemlji iz Potsdama, povezuje nestanak dviju velikih kultura i civilizacija s velikim promjenama klimatskih ciklusa koje su se dogodile između 700. i 900. godine, vjeruju autori istraživanja objavljenog u stručnom časopisu Nature.

Pročitajte i ovo Hladna fronta dolazi do Hrvatske Poruke stižu na mobitele Snijeg, olujni vjetar, mećava, zapusi! Civilna zaštita upozorava na veliku promjenu vremena koja stiže noćas Slika nije dostupna Promjene VIDEO Ulaskom u Europsku uniju stižu novi dokumenti!

Velike i česte suše što su ih prouzročile nepravilnosti u kišnim razdobljima, koje su utjecale na siromašan urod žitarica i ostalih plodova te opće siromaštvo, moglo bi objasniti duboke tenzije koje su rezultirale propašću dviju velikih i naprednih civilizacija.

Znanstvenici svoje zaključke temelje na analizi sedimenata iz jezera Huguang Maar na jugoistoku Kine. Njihova magnetska svojstva i pronalazak titana, objašnjavaju znanstvenici, upućuju na razornu snagu monsunskih vjetrova koji su u tom razdoblju pustošili istočnom Azijom. 

Haug i njegovi kineski i američki kolege utvrdili su da su se u
posljednjih 16.000 godina izmijenila tri razdoblja zimskih monsuna ijekom kojih je klima u Kini bila vrlo suha, posebno u trenutku propasti trinaeste kineske dinastije Tang koja je vladala između 618. i 907.

Ista skupina znanstvenika smatra da su velike klimatske promjene u dijelu svijeta s najviše tropskih kiša - na području današnjeg Meksika i Gvatemale, također mogle djelomično objasniti propast civilizacije Maja (250.-900.). Poznati po hijeroglifskom pismu, umjetnosti, solarnom kalendaru u trajanju od 365 dana i piramidama, ova razvijena civilizacija propala je u kratkome vremenu, a nitko do danas nije uspio objasniti zašto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene