Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Crna plijesan prijeti slikama u špilji Lascaux

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove nakupine crnih gljivica šire se na slavnim zidnim slikama u špilji Lascaux na sjeverozapadu Francuske, upozorili su znanstvenici i najavili upotrebu ciljanih biocida kako bi se zaštitila paleolitska umjetnost.

Nove su mrlje od plijesni posljednja u nizu bioloških prijetnji slikama u špilji Lascaux, koje se smatraju jednim od najljepših primjera pretpovijesne umjetnosti.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Poslao jezivu poruku Medvedev zaprijetio nuklearnim ratom i obznanio koji bi gradovi bili na udaru: "Ako se to dogodi..." Policija Kazneno prijavljen Mladić (18) prijetio ženi, na vrata mu pokucala policija: Nisu mogli vjerovati što su tamo pronašli

Špilja je zatvorena za javnost 1963. nakon pojave zelene alge kako bi se očuvale freske stare 15.000 godina. Unatoč ograničenom pristupu ljudi, gljivice se i dalje pojavljuju.

U srpnju ove godine primijećene su nove crne mrlje koje su prekrile neke od slika, priopćio je ovog tjedna Međunarodni znanstveni odbor špilje Lascaux dodajući da se testiraju ciljani biocidi za uništavanje plijesni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene