Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I mi bi mogli tako završiti...

Otkriveno zašto je propala civilizacija Maya

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moguće je da je nestanak napredne majanske civilizacije povezan sa uzastopnim sušama koje su zahvatile područje poluotoka Yucatan.

Objavljeno je još jedno moguće objašnjenje propasti civilizacije Maya. Znanstvenici sa sveučilišta Southampton u Velikoj Britaniji i s Yucatan Center for Scientific Research u Meksiku u časopisu Science su objavili studiju prema kojoj je majanska civilizacija propala zbog suše.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić MALA ŠKOLA PROGNOZE Meteorolog otkriva koliko je ljudi u opasnosti zbog pristupa vodi Ilustracija u začaranom krugu Europi prijeti velika kriza: Oko ovog bi se mogao voditi i rat, sukobi su već počeli

'Rezultati naše studije pokazuju na nedostatak padalina između 800. i 950. godine, što je razdoblje od procvata ove civilizacije do njene propasti. To su bile relativno umjerene suše, ali očito dovoljno jake da Maye nestanu', rekao je profesor Eelco Rohling sa sveučilišta u Southamptonu.

Znanstvenici već više od stoljeća pokušavaju razumjeti propast majanske civilizacije i uglavnom se povezivala uz klimatske promjene i manjak padalina.

'Ljeto je bilo glavno godišnje doba za Maye. Oni su ljeti obrađivali zemlju i sakupljali vodu', objašnjava profesor Rohling. Budući da je između 800. i 950. godine zabilježeno značajno smanjenje padalina ljeti, to je dovelo do smanjenja zaliha hrane i vode, te postupno i do propasti čitave civilizacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene