Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ta čudna znanost

Čitav ljudski rod stane u kocku šećera!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi misle kako je znanstvena fantastika intrigantna i čudna, no je li tome tako? Evo par primjera kako i stvarna znanost ima svojih čudarija, od kojih vam se može zavrtjeti u glavi.

Prvi primjer kaže kako čitavu ljudsku rasu možemo zapravo sažeti na prostor veličine jedne obične kocke šećera. Naravno, postoji 'kvaka' u svemu tome, a ona glasi da je materija inače po svojoj prirodi nevjerojatno prazna. Atom, kamen temeljac sve materije, zapravo se može promatrati i kao minijaturni Solarni sustav, u kojem elektroni orbitiraju oko jezgre, poput planeta oko Sunca. Ta jezgra je nevjerojatno mala u usporedbi s orbitama elektrona, što znači kad bi izuzeli sav prazan prostor iz atoma (od kojih su sačinjeni i ljudi), da bi se čitava ljudska rasa mogla sažeti na veličinu obične kocke šećera. Nevjerojatno, ali svi smo mi zapravo 99.9999999... posto praznog prostora.

Pročitajte i ovo Termometar U Zadru Nema kaznene prijave za turiste koji su djecu ostavili u automobilu na parkingu trgovine, iz policije objasnili i zašto Slika nije dostupna Međuzvjezdana granica Na rubu Sunčeva sustava - sjajna vrpca atoma vodika

I Sunce od banana bilo bi jednako vruće

Ako se nikad niste pitali bi li Sunce bilo jednako vruće da je napravljeno od banana, evo vam odgovora. Naravno da bi. Sunce je ekstremno vruće zbog toga jer sadrži veliku količinu materije, koja pritišće njegovu jezgru i zagrijava ju na oko 15 milijuna stupnjeva Celzija. Sva materija, bez obzira na sastav, pri tim temperaturama pretvara se u plazmu, tako da uistinu nije bitno od čega bi se Sunce sastojalo. Ono se sastoji od trilijuna i trilijuna tona uglavnom plina vodika, no kad bi vodik zamijenili bananama, dobili biste nešto jednako vruće. Pritom valja imati na umu da razlog zbog kojeg Sunce ostaje vruće, jest sasvim druga stvar.

98 posto svemira je nevidljivo

Jeste li znali da je čak 98 posto svemira zapravo nevidljivo? Samo četiri posto mase svemira čine atomi, od kojih smo napravljeni mi, zvijezde i planeti. Samo pola od navedenih četiri posto, mi smo dosad uspjeli vidjeti. Čak 23 posto svemira čini tajanstvena i nevidljiva tamna tvar, a mi za njezino postojanje znamo zbog njezinog gravitacijskog utjecaja na zvijezde, koje znanstvenici promatraju. 73 posto svemira čini tamna energija, koja je otkrivena 1998. godine i koja ispunjava čitav svemir te ima odbojnu gravitaciju. Uglavnom, ako sa sigurnošću otkrijete što čini 98 posto nevidljivog svemira, mjesto među besmrtnicima Vam je zagarantirano, kao i Nobelova nagrada.

Uživajte loveći ten na zrakama Sunca starim 30.000 godina

Uživate u ljetnom Suncu? Evo Vam nešto za razmišljanje, jer je ta svjetlost koja mije (ili 'prži') vaš obraz, nastala na vrhuncu posljednjeg ledenog doba, odnosno prije 30.000 godina. Zašto? Jer put Sunčeve svjetlosti od jezgre do površine Sunca toliko je dug zbog gustoće naše zvijezde, da umjesto dvije sekunde do površine, zrake putuju punih 30.000 godina.

Ah, ti atomi... svugdje su istovremeno

Možda čovjek ne može biti na dva mjesta istovremeno, ali atom zato može. U svijetu se trenutno vodi utrka oko iskorištavanja sposobnosti atoma da se nalaze na više mjesta istovremeno, ili da rade više stvari istovremeno. Neki su zasigurno odmah pretpostavili moguću primjenu u računalima i vođenju mnoštva kalkulacija odjednom. Vjeruje se kako bi jedno takvo, 'kvantno računalo' moglo nadaleko nadići performanse najjačeg super-računala današnjice.

U svakom našem udahu nalazi se atom kojeg je Marilyn Monroe izdahnula

Niste još dovoljno zaintrigirani? No, evo vam jedan primjer za razmišljanje. Uzmimo Marilyn Monroe kao primjer (mada je to mogao biti Elvis, ili bilo tko drugi), kako bi dočarali sljedeće: Svaki dah koji uzmete, sadrži atom koji je izdahnula (i) upravo Marilyn Monroe. Ako pretpostavimo da se njezin dah, kroz njezin život, odnosno atomi iz tog daha, ravnomjerno tijekom vremena raširio zrakom i atmosferom, možemo pretpostaviti da svatko od nas udahne atom, koji je izdahnula upravo Marilyn. Atomi su vrlo mali, i da bi se pomoću njih povukao promjer samo jedne točke na Vašem zaslonu, bilo bi ih potrebno čak deset milijuna. Marilyn Monroe u životu je udahnula i izdahnula nebrojeno puta, a svaki put ti su se atomi širili zrakom. I ne samo njezini... tko zna čije sve izdahnute atome još udišemo.

Beskonačan broj Vas čita beskonačan broj ovih članaka

Za kraj smo sačuvali skrivenu tajnu kozmologije, o kojoj znanstvenici ne žele previše govoriti. Prema kvantnoj teoriji, možda postoji beskonačno mnogo paralelnih svemira poput našeg, u kojima su se odigrali svi beskonačni mogući scenariji od prošlosti do sadašnjosti. Zašto Vam to ističemo? Zato što, možda, u tim beskonačnim svemirima, sada vjerojatno sjedi beskonačan broj Vaših kopija ispred računala, i čita ove čudarije. Možda, a možda fizika i kozmologija koju trenutno poznajemo, zapravo ne daju pravu 'sliku' stvari.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene