Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Chrome sve popularniji

Chrome će prestići Internet Explorer već ove godine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Googleovim Chromeom surfa sve više internetskih korisnika, a tijekom 2012. godine čak bi mogao prestići Internet Explorer i postati najpopularniji browser na svijetu

Microsoftov Internet Explorer dugo je držao dominantno prvo mjesto na tržištu internetskih preglednika te je većina korisnika mrežom surfala upravo putem ovog browsera.

Onda je sredinom prošlog desetljeća Mozilla predstavila Firefox, a prije više od tri godine i Google je ušao na ovo tržište sa svojim Chromeom te je udio Explorera rapidno padao, dok su korisnici sve više koristili Firefox i Chrome.

U posljednje vrijeme najveći porast bilježi Chrome, koji je prema rezultatima kompanije Stat Counter uzeo veliki dio tržišta Exploreru, a čak je i dio korisnika Firefoxa prešao na Chrome.

Tako je u posljednjih godinu dana udio Googleova Chromea povećan s 15,68 posto na 27,27 posto, a u isto je vrijeme udio Internet Explorera smanjen s 46 posto na 38,5 posto. Mozillin Firefox jedno je vrijeme čak premašio 30 posto tržišta, no s vremenom je i on izgubio udio te je u prosincu zauzimao njegovih oko 25 posto.

U Stat Counteru kažu da, ako se ovakav trend nastavi i dalje, Chrome bi već ove godine mogao prestići Microsoftov browser i postati najpopularniji preglednik internetskih stranica – što se prije nekoliko godina činilo gotovo nemogućim. 'Ljudi vole Chrome zato što je brz', komentirao je ove informacije Gartnerov analitičar David Mitchell Smith, a Google je Chrome dodatno popularizirao s reklamiranjem.

Ipak, treba napomenuti da postoji velika razlika u rezultatima različitih analitičkih kompanija pa je tako prema Net Applicationsu Chrome daleko iza Explorera i par postotaka iza Firefoxa – prema njima Microsoftov browser zauzima 52 posto tržišta, Firefox 22, dok Chrome drži 19 posto.

Što se Microsofta tiče, ova je kompanija proslavila smanjene udjela Internet Explorera – ali samo smanjenje udjela verzije 6 koja je predstavljena prije više od deset godina, ali dugo je vremena bila najkorišteniji browser za pristup internetskim stranicama.

Ekipa u ovoj kompaniji već duže vremena nagovara korisnike da se okrenu novim verzijama Internet Explorera koje su bolje i sigurnije te da prestanu s korištenjem verzije s početka prošlog desetljeća. Udio Internet Explorera 6 nedavno je u SAD-u napokon pao ispod jedan posto pa su to u Microsoftu odlučili proslaviti prigodnom tortom i majicama s kojima 'slave njegovu smrt'.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene