Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postoji li Božja čestica?

CERN: Postavljen svjetski rekord u ubrzavanju čestica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) postigli su svjetski rekord u oslobađanju energije prigodom ubrzavanja čestica, što je ogroman korak naprijed u njihovom nastojanju da u svom laboratoriju kreiraju uvjete 'Velikog praska'.

Energija dviju čestica koje su kružile velikim ubrzivačem čestica (LHC), 27 kilometara dugom tunelu ispod francusko-švicarske granice, dosegla je 1,18 teraelektronskih volta (TeV), što je više od dosadašnjeg rekorda, manjeg od 1 TeV-a, ostvarenog u američkom ubrzivaču čestica u Fermilabu, pokraj Chicaga.

Pročitajte i ovo Šefica CERN-a Fabiola Gianotti (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska postala pridružena članica CERN-a Šefica CERN-a: ''Hrvatski znanstvenici su uključeni u naša istraživanja već gotovo četiri desetljeća'' Slika nije dostupna Najveći laboratorij na svijetu Hrvatska 2019. ulazi u CERN, Divjak: "Otvaraju nam se prilike vrijedne 500 milijuna eura godišnje"

Postignuće je ostvareno deset dana nakon što je LHC ponovo pokrenut, nakon kvara koji ga je bio zaustavio na godinu dana. 'Rezultat je fantastičan', rekao je glavni direktor CERN-a Rolf Heuer u ponedjeljak.

>> Znanstvenici aktivirali snopove protona u LHC-u

Ipak, energija danas ostvarena u LHC-u, kompleksu velikih magneta, elektronskih uređaja i računala vrijednom 10 milijardi dolara, samo je 'zagrijavanje' za simulaciju 'Velikog praska'. Cilj znanstvenika u CERN-u jest razbiti čestice jednu o drugu pri snazi od nekih 7 TeV-a i stvoriti uvjete identične onima jedan milijarditi dio sekunde nakon eksplozije kojom je prije 13,7 milijardi godina stvoren svemir i sve u njemu.

Znanstvenici se nadaju da će s prikupljenim podacima nakon sudara moći shvatiti kako je nastala materija i takozvana antimaterija i postoji li uopće Higgsov bozon (Božja čestica), hipotetska čestica koja, ako postoji, ostalim česticama daje masu. U sljedećih nekoliko tjedana znanstvenici će polako podizati intenzitet čestica u LHC-u, prikupljati podatke i testirati kapacitete nadzornih uređaja. Očekuje se da bi prvi sudari pri energiji od 7 TeV-a mogli početi negdje u prvom kvartalu sljedeće godine. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene